Татяна Волосожар и Максим Транков спечелиха първата си важна титла за сезона от серията Гран При. Руското дуо триумфира на Скейт Америка при спортните двойки със 195.07 точки. Двете изпълнения на двукратните световни вицешампиони обаче не бяха на познатото ниво.

Сребърните медали взеха ветераните от Китай Кинг Панг и Жиан Тонг (185.16 точки), които са втори на Олимпиадата във Ванкувър през 2010-а и световни шампиони от същия сезон. Кейдън Дени и Джон Коклин зарадваха родните фенове с трето място. Двойката показва сериозно израстване от миналия сезон и събра 178.22 точки.

“В кратката си програма допуснахме прекалено много дребни грешки”, коментира 26-годишната Волосожар. “Трябва да помислим къде бъркаме. След Световното първенство в Ница не успяваме да изиграем чисто програмите си, нервите вземат връх. Странно е, защото правим грешки не само в елементите, но и в хореографията”, добави 29-годишният Транков.

Както е известно, двойката не успя да изпълни “спиралата на смъртта” в кратката си програма на Световното и това им отреди едва 8-о място. Страхотно изпълнение във волната ги върна в борбата за медалите и те взеха сребро с минимална разлика от шампионите Альона Савченко и Робин Шолкови.

Татяна и Максим са отбор от пролетта на 2011-а година и оттогава имат две втори места на световни първенства, европейска титла и сребърен медал, както и три победи от Гран при сериите. Преди две седмици те триумфираха за втори път на силен международен турнир в Германия. До 2010 година Волосожар се пързаляше за Украйна със Станислав Морозов, а партньорка на Транков беше Мария Мухортова. И двете двойки бяха в елита на фигурното пързаляне, но винаги оставаха на крачка от медалите.

Европейките шампиони пропускат “Скейт Канада” следващата седмица, а там ще участват големите им конкуренти Савченко и Шолкови./БЛИЦ