Европейското първенство по фигурно пързаляне се открива днес в столицата на Хърватия Загреб. БЛИЦ ви представя програмата на състезанието, някои любопитни факти, ключовите сблъсъци и визитки на българските участници.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
*Първото Европейско е проведено през 1891 година в Хамбург (Германия), като на него участват само мъже
*Дамите и спортните двойки се включват в шампиона на континента от 1930 година, когато Виена (Австрия) е домакин на събитието
*Най-младата дисциплина са танцовите двойки, които са въведени на първенството през 1954 година в Болцано (Италия)
*Европейското не се провежда през 1896 и 1897 година, както и през 1902 и 1903-а, когато няма сняг. Има две паузи заради световните войни – в периодите 1915-1921 и 1940-1946
*България е приемала шампионата на Стария континент два пъти – през 1991 и 1996 година
*България няма европейска титла. Двукратните световни шампиони Албена Денкова и Максим Стависки имат 3 медала – 2 сребърни през 2003 и 2004 година и бронз през 2007-а
*Титли от двете първенства в София печелят:
мъже - Виктор Петренко (СССР) и Вячеслав Загороднюк (Украйна)
жени – Сюрия Бонали (Франция) и Ирина Слуцкая (Русия)
спортни двойки – Наталия Мишкутенок/Артур Дмитриев (СССР) и Оксана Казакова/Артур Дмитриев (Русия)
танцови двойки – Марина Климова/Сергей Пономаренко (СССР) и Оксана (Паша) Гришчук и Евгени Платов
*Най-много медали има СССР – 155 (51 златни, 58 сребърни и 46 бронзови. Втората позиция е за Русия със 122 (49 златни, 37 сребърни и 36 бронзови отличия). Трети са фигуристите на Австрия, които са извоювали 119 отличия (45 златни, 37 сребърни и 37 бронзови). България заема 22-ата позиция с 3-те медала на Денкова и Стависки. Общо 25 страни попадат в класацията, като тук на несъществуващите СССР и Чехословакия, която е на 8-о място.
*На първенството имат право да участват състезатели навършили 15 години най-късно на 1 юли 2012-а.
*Единствените близнаци на шампионата тази година са от България. Това са Георги и Лери Кенчадзе. Швеция ще бъде представена при дамите от сестрите Виктория и Йоши Хелгесон.

Ключовите сблъсъци
ПЛЮШЧЕНКО СРЕЩУ ФЕРНАНДЕС
Много интересно се очертава състезанието при мъжете. Евгени Плюшчено ще защитава титлата си от миналата година, когато беше принуден да участва в предварителните серии. При успех той ще се изравни в историята с Карл Шафер, който има 8 титли в периода 1929-1936 година (с повече - 9 златни медала е шведът Улрих Салхов в периода 1989-1913). Роденият на 3 ноември 1982 година руснак има само едно състезание през сезона – националния шампионат, където спечели без проблем златния медал. Той претърпя две операции през 2012 година, но 2013-а започна страхотно за него, след като стана баща за втори път.
В Загреб обаче Плюшченко не е абсолютен фаворит. Най-силният европеец този сезон е Хавиер Фернандес. 21-годишният испанец пише историята на фигурното пързаляне в родината си. От него се очаква да донесе първия медал от европейско първенство за страната си, като не е изключено той да бъде златен. Фернандес вече е първият испанец с медал от Гран при състезание – сребро на Скейт Канада през 2011, първият с медал от Гран при финал – бронз през 2011 и първият със злато от силен турнир – на Скейт Канада тази година. На Гран при финала през 2012-а той остана четвърти, но спечели волната програма, в която беше безупречен и приземи чисто три четворни скока – тулуп и два пъти салхов (единият в комбинация с троен тулуп).
Трима бивши шампиони също имат апетит за медалите. Това са Бриан Жубер и Флоран Амодио (Франция) и Томаш Вернер (Чехия).

КАРОЛИНА КОСТНЕР СРЕЩУ РУСКИНИТЕ
При дамите отсъствието на Кийра Корпи разреши част от загадката. Сега въпросът е дали златото ще бъде за Каролина Костнер или някоя от руските състезателки. Костнер имаше проблеми с травма през сезона, но италианката има голям опит и 4 европейски титли зад гърба си. От рускините най-сериозно изглежда Елизавета Туктамишева, която преди месец спечели силната битка в националното първенство. Това ще бъде дебют за нея на шампионат на Стария континент, тъй като миналия сезон тя не беше навършила възрастта за участие. Същото е положението и с Аделина Сотникова, която за първи път има право да премери сили на подобно ниво. Тя има сериозен опит и 3 национални титли, като спечели първата от тях на само 13 години.
Грузинката Елене Геденевашвили отново ще се бори за медал, след като има два бронза от 2010-а и 2012 година. Голямо израстване през сезона показаха и сестрите от Швеция Виктория и Йоши Хелгесон.

САВЧЕНКО И ШОЛКОВИ СРЕЩУ ВОЛОСОЖАР И ТРАНКОВ
Спортните двойки са единствената дисциплина, в която Европа доминира над останалия свят и на леда в Загреб ще видим елита във фигурното пързаляне. За златото Альона Савченко и Робин Шолкови ще спорят с Татяна Волосожар и Максим Транков. Савченко и Шолкови имат 4 титли (2008, 2009, 2010, 2011), но пропуснаха миналия шампионат заради травма на Альона. През този сезон немците бяха преследвани от малшанс и заради заболяване на Савченко пропуснаха Гран при сериите и титлата във финала отиде в колекцията на Волосожар и Транков.

Руснаците, които се пързалят заедно от два сезона, спечелиха първото си голямо отличие именно на Европейското преди година, но в отсъствието на немското дуо. Татяна и Максим са крайно амбицирани най-после да надвият конкурентите си в директен двубой.

Оттеглянето на втората по сила руска двойка Вера Базарова и Юри Ларинов е шанс за сънародниците им Юко Кавагути и Александър Смирнов, които в последните два сезона са пренебрегвани от родната си федерация. Опитните състезатели са европейски шампиони от 2010 година и ще използват шанса, за да докажат, че имат сили за добро представяне на Олимпиадата в Сочи следващата година.

БОБРОВА И СОЛОВИЕВ СРЕЩУ КАПЕЛИНИ И ЛАНОТЕ
Оттеглянето на шампионите при танцовите двойки Натали Пешала и Фабиан Бурза означава, че Европа ще има нов шампион. Фаворити са вторите от последните две първенства Екатерина Боброва и Дмитрий Соловиев. Те записаха две втори места в Гран при сериите и се наредиха пети във финала и почти сигурно силното руско лоби ще им осигури златото.
Все пак италианците Анна Капелини и Лука Ланоте също имат сили да се преборят за златото. И те записаха две втори места в Гран при сериите, а във финала се класираха четвърти, като надвиха Боброва и Соловиев в директен спор за позиция. Анна и Лука все още нямат медал от голямо първенство, но този сезон показаха две много силни програми и е почти сигурно, че ще бъдат на почетната стълбичка.
Русия може да спечели целия комплект медали, което направи миналия сезон, но при спортните двойки (Волосожар/Транков, Базарова/Ларионов и Стоболова/Климов), тъй като Елена Илиник/Никита Катлалапов и Екатерина Рязанова/Иля Ткаченко се приемат много добре от арбитрите на Международния кънки съюз.

ГОЛЕМИТЕ ОТСЪСТВАЩИ
Четири медала от миналогодишното състезание със сигурност ще имат нови носители. Най-тежко за феновете е отсъствието на шампионите при танцовите двойки Натали Пешала и Фабиан Бурза. Два дни преди старта на състезанието те се оттеглиха заради контузия в аддуктора на Бурза и няма да бъдат замествани от друг френски тим. При спортните двойки ще липсват сребърните медалисти от миналата година Вера Базарова и Юри Ларионов. Ларионов е с травма в ръката от падане на тренировка и не може да вдига партньорката си. От руската федерация реагираха веднага и включиха резервите Ксения Столбова и Фьодор Климов.
Сребърната медалистка при дамите Кийра Корпи също беше принудена да се оттегли заради травма. Чаровната финландка беше определяна като фаворитка за златото заради двете си много силни програми, но възпаление на Ахилесовото сухожилие я извади от надпреварата. Рускините Полина Коробейникова, Ксения Макарова и Алена Леонова, които бяха съответно четвърта, шеста и седма преди година, не попаднаха в отбора на страната си заради слабо представяне на националния шампионат. Поради същата причина при мъжете няма да стартира бронзовият медалист от преди година Артур Гачински.

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ
Манол Атанасов – мъже
Роден на: 27 септември 1991 година
Роден в: Пловдив
Ръст: 180 см
Живее и тренира в: Чикаго (САЩ)
Клуб: Денкова и Стависки
Треньор: Николай Беловол
Хореографи: Виктория Беловол и Олег Епстайн
Музика: танго на Астор Пиацола (кратка програма), Цирк дьо Солей (волна програма)
Факти: Манол Атанасов живее и тренира в САЩ, а в България се състезава за клуба на Албена Денкова и Максим Стависки. През 2012 година той остана 32-и на Европейското първенство и 44-и на Световното, като в двата случая отпадна в квалификациите

Анна Афонкина – жени
Родена на: 21 юли 1996 година
Родена в: Москва (Русия)
Ръст: 176 см
Живее и тренира в: София
Клуб: Денкова и Стависки
Треньор: Андрей Лутай
Хореограф: Ина Лутай
Музика: “Шехерезада” на Николай Римски-Корсаков (кратка програма), “Жизел” на Адолф Адам (волна програма)
Факти: Анна ще дебютира на голямо състезание при дамите. Миналата година тя за първи път представи България на Световното първенство за девойки, където остана 15-а. Тя работи със сестрата на Албена Денкова Ина и съпругът й Андрей Лутай. 26-годишният Лутай има участия за Русия на три Европейски и две Световни първенства, както и 3 медала от национални шампионати

Елизавета Макарова и Лери Кенчадзе – спортни двойки
Елизавета Макарова
Родена на: 17 юни 1994 година
Родена в: Москва (Русия)
Ръст: 162 см
Лери Кенчадзе
Роден на: 16 август 1986 година
Роден в: Тбилиси (Грузия)
Ръст: 186 см
Двамата тренират в: София
Треньор: Христо Турлаков
Хореограф: Ина Лутай
Музика: танго на Едвин Мартон (кратка програма) и “Ромео и Жулиета” на Нино Рота (волна програма)
Факти: Лери Кенчадзе се е състезавал още с Александра Гончарук, Александра Малахова и Нина Иванова. Елизавета и Лери са двойка от 2011 година и миналия сезон финишираха 17-и на Европейското и 11 в квалификациите на Световното

Сара Коуърд и Георги Кенчадзе
– спортни двойки
Сара Коуърд
Родена на: 25 февруари 1993 година
Родена в: Челмсфърд (Великобритания)
Ръст: 167 см
Георги Кенчадзе
Роден на: 16 август 1986 година
Роден в: Тбилиси (Грузия)
Ръст: 188 см
Двамата тренират в: София
Треньор: Джон Дън
Хореографи: Джон Дън и Уенди Рос
Музика: валс и полка (кратка програма) и компилация от музика на Глоувър Джил (волна програма)
Факти: Сара се състезава за Великобритания с Авидън Браун и брат си Майкъл. Тя започва да се пързаля с Георги през пролетта на 2012 година. Кенчадзе е бивш индивидуален състезател с три титли на България

ПРОГРАМА
23 януари
12:45 часа, Танцови двойки (кратка програма)
Сара Коуръд и Георги Кенчадзе стартират трети от 26 двойки
19:45 часа, Спортни двойки (кратка програма)
Елизавета Макарова и Лери Кенчадзе стартират седми от 15 двойки
24 януари
12:45 часа, Мъже (кратка програма)
20:00 часа, Спортни двойки (волна програма)
25 януари
11:45 часа, Дами (кратка програма)
19:30 часа, Танцови двойки (волна програма)
26 януари
13:45 часа, Мъже (волна програма)
19:00 часа, Дами (волна програма)
*Заб. Ясни са само стартовите номера на състезателите за първия ден на надпреварата