Русия ще има нов треньор по хокей на лед, след като местната федерация уволни днес Вячеслав Биков и помощника му Игор Захаркин.

 
“Сборная” остана без медал на световното първенство в Словакия, където финишира на четвърото място. В деветте си мача на шампионата Русия претърпя пет поражения, което е и антирекорд в досегашната хокейна история на най-титулувания тим в света.
За взетото решение е натежало и провалното представяне на Игрите във Ванкувър през зимата на 2010 година, където Русия отпадна на 1/4-финалите след разгром от Канада с 3:7.

Вячеслав Биков и Игор Захаркин оглавиха националния отбор през есента на 2006г. и за тези почти пет години успяха да изведат Русия до два златни мадала (2008, 2009), един сребърен (2010) и един бронзов (2007) на световни първенства. Три пъти спечелиха хокейния Евротур (2008, 2009 и 2011). От Олимпиадата в Канада насам обаче се забеляза спад в играта, необходимото подмладяване на тима не беше осъществено. Нещо, за което шефът на ФХР – Владислав Третяк настояваше.

За поста нов треньор се спрягат имената на наставника на Ак Барс (Казан) Зинитула Билялетдинов, водещият младежкия национален отбор Валерий Брагин (който бе в щаба на Биков в Словакия), Андрей Назаров, трениращ състава на Витяз (Чехов), и чехът Милош Ржига.