Българчето Любомир Калчев не успя да се пребори за бронзовия медал при 12-годишните във финала на европейските купи по шорттрек, който е с ранг на европейско първенство.

Надпреварата се проведе в Будапеща и в нея участваха над 120 състезатели в 5 възрастови групи от 12 години до мъже и жени.

Любчо вървеше трети в генералното класиране при най-малките след първите две дистанции - 1000 м и 500 м, след като в по-късата спечели сребърен медал, пише Viasport.bg. На 777 м обаче състезателят на трикртаната ни олимпийска медалистка в шорттрека Евгения Раданова не успя да намери място във финал „А“ и това го лиши от бронза.

Калчев завърши на второ място във финал „В“ и събра 26 точки, с две по-малко от третия - Джузепе Ромео (Италия). Шампион стана полякът Матеус Кржемински, който пък тренира с бившата националка на България Анна Луканова. Тя от години работи и живее в Полша, където в момента е треньор на националните отбори.

При юношите и девойките до 18 години пък българинът Димитър Георгиев завърши на 8-мата позиция в крайното класиране. Той спечели 8 финални точки, след като се нареди 16-и на 1500 м, 5-и на 500 м и 14-и на 1000 м. В тази група трябваше да участва и Клаудио Насри, но 18-годишният ученик в математическата гимназия в София падна лошо на световното първенство за мъже и жени в Сеул (Южна Корея) преди малко повече от седмица и извади рамо. Сега Клаудио се възстановява от травмата.

Марина Луканова пък бе единствената ни представителка при девойките до 18 години. Тя се нареди на 12-ото място в генералното класиране след 13-о място на 1500 м, 14-о - на 500 м и 8-а позиция на 1000 м.