Зимните олимпийски игри в Сочи от 6 до 23 февруари получиха още една допълнителна атракция. Отборът на Ямайка по бобслей спечели квота за участие на Олимпиадата и след три седмици ще върне спомените за вечния хит в комедиите „Леден болид” на компанията „Уолт Дисни”. Той разказва за карибските бобслеисти, които се представят отлично до финала, но не го завършват.

Националният олимпийски комитет на Ямайка потвърди, че карибската страна е получила обещаната квота от Световната федерация по бобслей за надпреварата на двойки. Така Уинстън Уотс и Марвин Диксън ще могат да застанат на старт със своя боб в Сочи.

„Ямайка доминира в летните спортове като леката атлетика, а сега се класирахме и за Зимни олимпийски игри. Това означава толкова много за нашата страна”, сподели Уинстън Уотс пред „Би Би Си”.

За бобслея на Ямайка това ще пето участие на Олимпиада. Дебютното участие през 1988 година вдъхновява „Уолт Дисни” за създаването на филна „Леден болид”.

„Този филм е истинско вдъхновение и за нас”, допълва 46-годишният Уинстън Уотс.

Бобът на Ямайка е създаден от германска фирма в градчето Траунщайн, а своята подкрепа за това е оказал и немският треньор Кристоф Ланген. Каските на Уотс и Диксън също са произведени в Германия. Ямайският тим е менажиран от германския филмов продуцент Давид Верешилд, който спонсорира олимпийското приключение на Уотс и Диксън с 60 000 евро.