Радослав Янков завърши на девето място в крайното класиране в състезанието от Световната купа по сноуборд в Пьончан (Южна Корея), но добрата новина е, че остава лидер за Големия Кристален глобус. Както вече стана ясно, фотофиниш изхвърли 27-годишният чепеларец от надпреварата днес, след като на 1/8-финалите нашето момче и Андреас Промегер пресякоха заедно финала с абсолютно равно време. По-късно австриецът спечели големия финал, записвайки първа победа за Световната купа този сезон. За златото днес Промегер пребори сънародника си Себастиан Кислингер.

Интересното е, че Промегер беше със слаб резултат в квалификациите - 16-то място, докато Янков беше най-бърз от всички. Състезанието се проведе на трасето в Пьончан, където догодина ще се състоят зимните олимпийски игри. Надпреварата протече по олимпийска програма - с две спускания по различни трасета, а не само с едно при което по-бързият от квалификациите избира. Янков победи Промегер с 19 стотни в първото спускане, но във второто австриецът ликува след фотофиниш.

Утехата за българина е, че преследвачът му в генералното класиране за Големия Кристален глобус - Бенямин Карл, също отпадна на 1/8-финалите и завърши на 13-ото място в крайното подреждане. Така авансът на Радо пред австриеца не беше съкратен. Българинът остава лидер за Големия Кристален глобус с 3810 точки, след като днес прибави 290 към актива си. Карл е втори с 3340, а Промегер се изкачи на третото място с 3300.

Освен това Янков е водач и за купата в паралелния гигантски слалом, където втори е също Карл. Българинът има 3490 точки, втори с 2660 е Карл, а трети с 2558,50 е Невин Галмарини (Швейцария).


Припомняме, че през миналия сезон Радо пожъна страхотен успех, спечелвайки Големия Кристален глобус, а преди седмица на Световната купа в Банско записа победа и второ място.

Следващият старт на Янков ще бъде на 25 февруари в Москва - паралелен слалом. До края на сезона остават още паралелен гигантски слалом в Кайзери (Турция) на 4 март и финалите във Винтерберг (Германия) на 18 март, където ще се кара паралелен слалом.

Както е известно, предстои и Световно първенство в Сиера Невада (Испания). Там стартовете на Радо са на 14 март (паралелен гигантски слалом) и 15 март (паралелен слалом). Сноубордкросът, в който големи шансове за медал има Александра Жекова, е на 12 март.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ