Юзуру Ханиу счупи световния рекорд за най-много точки в кратка програма на фигурното пързаляне. 17-годишният състезател получи 95.32 точки (настоящата съдийска система беше въведена през 2004 година) в шестия турнир от Гран при сериите – Купата на Япония. Предишното върхово постижение отново беше негово – 95.07 точки от “Скейт Америка”, когато талантът остана втори в крайното класиране. На родна земя Ханиу беше блестящ в изпълненията си на четворен тулуп, троен аксел и комбинация от троен лутц и троен тулуп по музика на Гери Мур.

Втори временно на състезанието е друг представител на домакините Дайсуке Такахаши. Световният шампион от сезон 2009/10 получи 87.47 точки, като направи грешка при приземяването на тройния тулуп и не изпълни чисто тройния аксел.

Временно трети е победителят от “Скейт Канада” Хавиер Фернандес с 86.23 точки. Испанецът представи отлично програмата си и впечатли с изпълнението на четворния тулуп. Треньор на Фернандес и Ханиу е канадската легенда Брайън Орсър, който има два сребърни медала от олимпийски игри.

Лидерите в Гран при на Япония вече са почти сигурни участници във финалите, които ще се проведат от 6 до 9 декември в Русия и с тях ще бъде открита ледената пързалка за Олимпиадата в Сочи./БЛИЦ