Олимпийският шампион по фигурно пързаляне Юзуру Ханиу явно не е възстановен от сблъсъка с Хан Ян в началото на месеца и заема едва пето място при мъжете след кратката програма на шестия турнир от Гран при сериите – ЕнЕйчей Трофи. На родна земя японецът имаше проблеми, а лидер е сънародникът му Такахито Мура, пише Красивата страна на спорта.

Мура беше перфектен в кратката си програма с комбинация от четворен-троен тулуп, тройни аксел и луц. Той получи личен резултат от 86.28 точки и преследва втора победа в сериите след тази на Скейт Канада.

Макар и без четворен скок временно втори е опитният американец Джереми Абът. 29-годишният състезател, който не се отказа след Сочи, изигра чисто програмата си и получи 81.51 точки. Трети е японецът Дайсуке Муриками със 79.68 точки.

Сергей Воронов, който се нуждае от подиум, за да се класира със сигурност за финала, е четвърти със 78.93 точки заради проблем с тройния аксел. Ханиу е пети с едва 78.01 точки - падане на четворен тулуп и без комбинация.

Шести и седми са атрактивните за публиката Иван Ригини (Италия) и Еладж Балде (Канада). С волните програми ще се определят и тримата състезатели, които ще се борят на финала с Хавиер Фернандес (Испания), Максим Ковтун (Русия) и Татцуки Мачида (Япония). Мура, Воронов и Ханиу се нуждаят от подиум, а Абът има шанс при първо или второ място.