Националният отбор на САЩ няма да може да използва нападателя Стивън Нойсен по време на световното първенство по хокей на лед за младежи до 23 години, което ще се проведе в Уфа (Русия) от 26 декември до 5 януари.
 
Хокеистът не може да участва на турнира заради наказание, наложена от Хокейната лига на Онтарио, където американецът играе за Плимут Уейлърс.
 
Нойсен е лишен от състезателни права за 10 мача заради удар по време на мач на 8 декември. Световната федерация по хокей на лед (IIHF) зачете наказанието и нападателят няма да може да вземе участие в световното първенство.
 
“Приемаме решението на IIHF, но не считаме, че е справедливо. Продължаваме подготовката си за световното първенство, но ще поддържаме контакт със световната федерация, за да решим казуса”, заяви изпълнителният директор на американската хокейна централа Дейв Огриън.
 
Заради наказанието на Нойсен американският тим остава с 14 нападатели, 9 защитници и трима вратари. Тези 26 хокеисти ще заминат за подготвителни контроли с Швеция (20 декември) и Финландия (22 декември).
 
След това от отбора ще отпаднат един нападател и двама защитници. Първият мач на американския отбор е на 27 декември срещу Германия. Останалите отбори в групата са Русия, Канада и Словакия.