Боровец бе домакин на 51-ото държавно първенство по ски за журналисти. Лично един от най-изявените ни скиори от 70-те години, а понастоящем спортен директор на „Бороспорт АД” Георги Кочов награди победителите.
 
Журналистите - скиори „донесоха” в неделния ден на най-стария ни зимен курорт и така дългоочаквания снеговалеж. Още по-жадуван, защото след 20 дни именно в Боровец ще бъде даден стартът на слаломите за Европейската купа по ски.

35 журналисти (25 мъже и 10 жени) от 23 медии не се стреснаха нито от вечерния час  (19.00 ч.) на състезанието, нито от хапещия студ (от -8 до -10 градуса), в оспорваната молба за медали и наградите, предоставени им отново от веригата спортни магазини SLS   с марката Rossignol и   от  “Бороспорт АД”. По отлично подготвеното трасе на пистата „Мартинови бараки 2” Георги Кочов (впрочем той е единственият български скиор,  победил легендата Ингемар Стенмарк на финала на паралелния слалом в Европейското първенство за юноши през 1973 г. в Руполдинг, ФРГ) бе подредил 18 врати за гигантски слалом.

Най-бързо между тях се спуснаха колегите Юлиян Стоянов (в. „Лична драма”), спрял хронометрите на 27.19 сек., независимо, че не е от „най-младшата” възрастова група,  а в тази от 45 до 55 г.,  и Весела Владкова (БНР), победила сред най-младите дами –до 45 г., с време 30.98 сек.  Двамата дублираха успеха си от миналогодишния журналистически  шампионат в Банско, а сега в Боровец получиха от домакините и ваучер за уикенд за двама в курорта.

Със златни медали се окичиха също: до 45 г.- дебютантът сред „белия керван” на пишещите братя Константин Цанков от в. „Телеграф”, над 55 г. – Петър Горненски (издателство „ГорексПрес”). При дамите в групата 45-55 г. за трети път най-бърза бе Веселина Маринова,  главен редактор на сп. „Меню” и внучка на известния поет и голям планинар Ламар (Лалю Маринов).  Четвърта поредна победа сред „зрелите” жени (над 55 г.) извоюва журналистката от програма „Христо Ботев” на БНР Мария Горненска.

Семейство Петър и Мария Горненски утвърдиха името си на най-титуловано семейство и като заслужиха приза „Петър Илиев”  (по името на съоснователя и дългогодишен председател на БСКЖ) за значителен принос в утвърждаване на колегиалния и съзидателен дух в "семейството" на журналистите- скиори.

Доста по-малкият от обикновено брой участници в традиционната проява, организирана от Българския ски клуб на журналистите (БСКЖ) и включена в официалния календар на БФ ски, се дължи вероятно на факта, че първенството се проведе на осветление и на липсата почти до последния момент на естествен сняг. Все пак най-многоброен (6 души) бе отборът на ТВ 7.

„Боровец’ 2014”  поднесе и една приятна изненада – тест-драйв на новия автомобил Ford Kuga от Мото-Пфое. Крупната компания в автомобилния бранш у нас бе предоставила на журналистите – скиори за пробен пробег изцяло новия  Ford Kuga и те можаха да се уверят в неговите отлични качества и при зимни условия и на заснежен терен.     
Борислав КОСТУРКОВ