17-годишният Владимир Зографски, който стана световен шампион в ски скока при юношите, днес получи два приза за спортист на януари - " Златната България" от Пресклуб "България" и Купата за най-добър сред младите в новата анкета на сайта VIASPORT.BG, специализиран за подрастващите. Емил Зографски пък бе избран за най-добър треньор на месеца с 20 от общо 27 гласа на медиите и заслужи значката "Златен трикольор".

„Още предишната вечер го виждах шампион”, сподели днес бащата на талантливия скачач, който отвя конкуренцията на първенството в Естония с 98 м в първия скок и 95 м във втория. Емил Зографски не е изненадан, че точно този сезон синът му стъпи на световния връх, защото още през лятото Владимир е имал много добри постижения. За да стигне дотук, трудолюбивото момче от Самоков е правило по 1000 скока годишно, което прави общо 8000 досега откакто започва да тренира ски скокове на 9 годишна възраст. Освен това, практиката показва, че асовете при мъжете са печелили първата си световна титла на същата възраст - 17-18 години.

Прогнозата на бащата за възможността Владо да стане номер едно и при мъжете е за 2014 -2015 г, т.е. преди или непосредствено след Олимпиадата в Сочи. А дотогава и 12-годишният Мартин, който върви по стъпките на батко си, може да е в топ елита при юношите. Майката Диана Зографска призна, че не е била въодушевена синовете й да се отдадат на ски скока, но сега неотлъчно гледа стартовете на Владо по телевизията и живее със спорта.

Самият Владимир Зографски разкри, че основната част от тренировките му минават във фитнеса и по ски пистите на Боровец. Той призна, че му е трудно да съчетава спортната кариера с училището. "Случвало ми се е понякога, когато съм на път, да пращам контролни по имейла. Любимият ми предмет е история", сподели Владимир Зографски.

В края на февруари Владимир Зографски ще участва на Световното първенство за мъже в Норвегия и е амбициран да влезе в първите 30, а в началото на март му предстои финал за Световната купа. През следващия сезон с баща си ще продължат да работят предимно върху техниката на скока, а след това ще акцентират върху силата. /БЛИЦ