Една от звездите на руския хокей на лед Иля Ковалчук ще пропусне предстоящото световно първенство, което ще се проведе в беларуската столица Минск между 9 и 25 май. Капитанът на СКА (Санкт Петербург) ще се подложи на операция на коляното, което той контузи още по време на редовния сезон в КХЛ.
 
„В неделя имах разговор с генералния мениджър на националния отбор Андрей Сафронов, а днес се срещнах и с новия треньор на „сборная“ Олег Знарок. Бях длъжен да им съобщя, че лекарите настояват да се подложа на операция на контузеното по време на сезона коляно. Най-вероятно ще бъда опериран в петък в Мюнхен, след което ще има период на рехабилитация. За съжаление няма да мога да участвам на световното първенство и само ще мога да стискам палци за Русия в Минск“, заяви Ковалчук.
 
По-рано днес Ковалчук беше обявен като един от играчите, които попаднаха в състава на Русия за участието в турнира Еврочалъндж. Хокеистите на „сборная“ се събират на първи лагер на 6 април. В списъка на селекционера Знарок попаднаха трима вратари, 13 защитника и 20 нападатели.