Училища в Пловдив прекратиха учебните занятия след земетресението, което удари Пловдив. Тепърва ще се решава дали утре да бъде учебен ден в града под тепетата, но и в областта.

Магнитудът по скалата на Рихтер е 4,8. Дълбочината на труса е 2 километра. Регистрирано е на 17 километра югоизточно от Пловдив и на 3 километра североизточно от Асеновград в 15:26 часа.

Земетресението е усетено в цяла България. Стотици хора в момента са напуснали домовете си и изчакват да мине известно време, преди да се приберат по апартаментите си.

Все едно удари бомба, плочките полетяха нагоре. Така описа земетресението пловдивчанин, който е бил по същото време в едно от прочутите заведения на „Тракия“, пише Марица.

Сега управата оглежда дали има щети освен разместените плочки. „Беше ужасно, наистина в началото помислихме, че гърми бомба“, допълни негов приятел.

Половинката му, която по същото време работила от дома, потвърди, че първо се е чул тътен като при бомба. Едва след секунди блокът им в „Тракия“ се е разлюлял силно.

„Беше кратко, но на седмия етаж в панелката се усети силно и изпитах невероятен ужас. На пръв поглед не намирам щети по апартамента“, сподели дамата.

Бургаски бизнесмен се оказа в епицентъра на труса в Пловдив. Той пожела анонимност, но разказа какъв шок са изживели заедно със съпругата си, които са били на хотел в Града под тепетата, пише Флагман бг.

„Бяхме със съпругата ми в хотела. Тя остана в рецепцията, а аз се качих в стаята. Влизайки, усетих как всичко започна да се клати. Беше много силно, за първи път усещам подобно нещо.

Хукнах надолу по стълбите към жена ми и персонала. Настана голяма паника. Евакуираха хотела, всички – служители и гости, излязохме на улицата. Хората от близките магазини също бяха отвън“, разказва бизнесменът.

Хотелът се намира в района на един от моловете в Пловдив. Съпругата му е предложила да се скрият в търговския център, тъй като е с метална конструкция. 

„Бяхме на първия етаж, а го усетихме толкова силно, представям си какво е било по високите етажи. Много се изплашихме“, споделя още 50-годишният бургазлия. 

Пловдивчанка, която също е в шок от силното земетресение, разказа, че  живее на втория етаж и когато е започнал трусът, си е била у дома. 

„Усети се много силно, котката ми започна панически да бяга, полилеите се разлюляха. Едва хванах котката и застанах под вратата. Продължи кратко, но беше страшно“, споделя Мария.

Стотици пловдивчани се евакуираха от жилищни и административни сгради след силното земетресение, което удави Пловдивска област. То бе с епицентър Садово и магнитуд 4,8 по Рихтер и бе усетено дори при ниските етажи в Пловдив.

Снимка: Трафик нюз бг

Секунди след 15:30 улиците се напълниха с хора. Пред входовете на високите блокове в Пловдив и към момента е пълно с разтревожени граждани. Живеещи в 22-етажните  Преспи в „Изгрев“ разказват, че са усетили земетресението изключително силно.

Снимка: Трафик нюз бг

В някои апартаменти са падали предмети, но няма силни поражения, информира TrafficNews.bg.

Снимка: Трафик нюз бг

Майка, която около 30 минути след труса все още е пред блока на ул. „Преспа“, споделя , че е силно притеснена от вторични трусове. „Готова съм да събера дрешки на децата, да взема важни документи и да не нощуване тази вечер в жилището ни“, споделя пловдивчанката.

Снимка: Трафик нюз бг

Служители на административни сгради също се евакуираха – сред тях всички работели в Община Пловдив и администрацията на общините в региона. Навън излязоха и работещите в корпоративни офиси и сгради - Водната палата, Областна дирекция "Земеделие", клонове на банки. 

Снимка: Трафик нюз бг

Някои пловдивчани обаче приемат земетресението по-спокойно. Дори се шегуват, че благодарение на това са успели да излязат в извънредна почивка от работа. 

Снимка: Трафик нюз бг

Неочаквана почивка получиха и учениците в Пловдив, те са били изведени по протокол извън сградите, като са били оставени в дворовете до издаване на директорско решение за прекратяване на учебните занятия.

Снимка: Трафик нюз бг

На този фон заведенията бяха пълни с клиенти, които оживено обсъждаха случилото се. Около Новотела на пример десетки граждани вече се забавляваха на първичните си реакции по време на мощния трус. 

За щастие няма данни за пострадали хора или материални щети!  

Жена, която живее в Крумово - едно от селата край епицентъра на явлението, разказа за инцидента случай, пише Глас нюз бг. 

"Помислих, че бомбардират къщата", описа чувството тя. Жената веднага взела спящия си син от съседната стая и по най-бързия начин излязла от къщата. Помислила, че имотът може да се срути. По думите ѝ трусът продължил едва няколко секунди.

Силният тътен бил изключително стресиращ.

В съседното село Караджово, което се намира съвсем близо до Крумово, след труса има и щети. Пострадали са няколко прозореца на местния физкултурен салон.

Жители на Садово също споделят, че са усетили земетресението много силно.

Шест минути след земетресението от 4,8 по Рихтер бе регистриран първият вторичен трус с магнитуд от 2,7. В 16:05 е последвал още един трус - от 2,2 по Рихтер, 2 минути по-късно вторичният трус е бил от 3,4. Големият трус е усетен с различна продължителност в градовете - между 5-6 и 10-12 секунди.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук