Воден апокалипсис. Така може да се определи бедствието, което сполетя община Царево вчера, на 5 септември, пише flagman.bg.

Отнесени мостове, пътища, коли, наводнени къщи, хотели – това е само малка част от цялостната черна картина. За съжаление Царево даде и жертви – четирима са удавени. Общината не помни такава стихия и трудно ще се възстанови от нея. 

Как започна обаче всичко и какво се знае дотук, ето и хронология на бедствието:

04.09 - На територията на община Царево започна да вали още в понеделник сутрин. Порой се изля в Ахтопол. Първоначално обаче всичко изглеждаше нормално и под контрол.

Валежи се очакваха, но се предполагаше, че е лятна буря и бързо ще премине. Уви.
Дъждът не спря почти цяла нощ. Във вторник сутринта обаче се засили. 

05.09.2023 г. 
 

08:52 ч. - На официалната си страница във фейсбук Община Царево предупреди жителите и гостите на града да бъдат с повишено внимание във връзка метерологичната обстановка и преминаващата гръмотевична буря над територията на общината.

Администрацията обяви, че е в готовност да реагира при аварии и възникване на непредвидени ситуации. 

След 10:00 ч. – Малко над час след съобщението на Община Царево ситуацията излезе от контрол. Буквално за няколко минути се изля пороен дъжд. Нито реки, нито канализации, нито пътища и мостове успяха да смогнат на стихията.

Потопът удави кв. Василико, както и къмпингите Нестинарка и Арапя. А придошлите води отнесоха каравани, коли и пътища. Със заповед на кмета Георги Лапчев бе обявено бедствено положение за срок от 5 дни.

11:00 ч. – Тежката ситуация наложи светкавична координация на институциите. Малко преди 11 ч. беше сформиран Кризисен щаб, оглавяван от кмета на общината Георги Лапчев и неговия екип с директора на ОДМВР Бургас ст. комисар Емил Павлов, директора на РДПБЗН-Бургас комисар Николай Николаев и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, РУ Полиция, Жандармерия. 

На място бяха изпратени множество екипи на пожарната от региона, които реагираха на стотиците подадени от жителите сигнали. Първоначално се затвори пътят от Царево за кв. Василико.

11:20 ч. – Беше задействана сиренната система за предупреждение. Властите апелираха хората да се качат по високите етажи, за да не стигне  водата до тях. На тел. 112 бяха получени сигнали, че приземните етажи на хотели и частни къщи са залети с вода. 

11:30 ч. Наложи се затваряне на пътя между Варвара и Синеморец заради повишаване на нивото на река Велека, която заля моста на главния път. 

11:36 ч. – Наводнение на Арапя. Водата стигаше до 2 метра. Отнесе и коли във водата. Пожарникари, полицаи и доброволци се организираха за спасяване на хора и евакуацията им. 

11:43 ч. – Свлякла се скална маса затвори пътя за село Бродилово. 

12:00 ч. От полицията официално обявиха, че обстановката в община Царево е изключително усложнена заради обилните валежи. На място са 10 екипа на пожарната, насочват се и допълнителни сили и средства. Затвориха и пътя за селло Фазаново поради преливане на реката и заливане на моста. 

12:03 ч. – Срути се мостът до плаж Понтона, което наложи забрана за движение по крайбрежната алея Царево-кв. Василико

13:00 ч. Кризисният щаб реши спирането на движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево; в град Царево и във всички населени места; Продължава евакуацията на къмпингите Арапя и Нестинарка, както и в село Лозенец. Щабът призова хората да не напускат домовете си, а при необходимост да се качат по високите части на сгрдите. 

16:00 ч. – Стана ясно, че трима души са изчезнали и се издирват. Това са председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря й – ветеринарният лекар д-р Даниела Йорданова.

Двете се движели в Нисан Джук, когато приливна вълна отнася автомобила в морето. Изчезнал е още 64-годишен строителен работник от Смолян, който живеел в морския град от доста време. Той е бил нает на работа в новостроящата се вила на съдия Москова в кв. Василико. 

16:42 ч. Затвориха пътя Созопол-Приморско заради обилните валежи.

17:19 ч. Община Царево обявява кампания за набиране на доброволци, които да помогнат за справяне с бедствието. 

17:35 ч. Открито е тялото на 64-годишния строителен работник. Издирването на другите изчезнали продължава. 

19:08 ч. Пътят Созопол-Приморско вече е проходим за леки автомобили. 

20 ч. Премиерът акад. Николай Денков пристига в община Царево и взима участие в заседанието на Кризисния щаб. По-важните решения, които се взимат: 6 септември е обявен за ден на траур за община Царево.  

По препоръка на РЗИ Бургас да не се използва водата от водопроводната мрежа за питейни нужди и да не се влиза в морето, заради замърсявания.  Няма опасност от разливане на язовири към момента.

Източват се аварийно и ще бъдат укрепени. Електрозахранването ще се възстановява поетапно от  06.09.2023 г. Организирана е храна и вода за бедстващите. Няма бедстващи граждани, без оказана помощ и подкрепа. Ще бъде осигурена финансова подкрепа за пострадалите домакинства. 

Аварийните екипи цяла нощ са на терен. 

06.09.2023 г. 

08:00 ч. Община Царево обявява горещи телефони за подаване на сигнали, кампанията за набиране на доброволци също продължава. Дъждът продължава да вали и затруднява екипите, които са на терен цяла нощ. Подновява се издирването на изчезналите жени – председателя на Районния съд в Царево съдия Мария Москова и дъщеря й – Даниела Йорданова. 

08:10 ч. Гранично-полицейски кораб е в акваторията на Царевския залив за подпомагане на действията по търсене и спасяване.

08:21 ч. – Тялото на неидентифициран мъж бе открито в залива на гръцкия кв. Василико в Царево. Чрез специализиран дрон бе установена локацията на мъжко тяло във водата.

10:00 ч. Заседание на Кризисния щаб. Разчистването на мостове и пътища за осигуряване на проходимост към населените места продължава, както и отводняването на наводнени сгради.

Няма бедстващи лица на територията на общината, на които да не е оказана помощ. Доброволци са на терен в селата Кости и Лозенец и помагат за разчистването. Осигурява се чиста питейна вода и храна за всички нуждаещи се. Продължава издирването на изчезналите жени.

11:17 ч. – Полицейски екипи на ОДМВР – Бургас регулират движението по всички пътни артерии на територията на Община Царево. Заради преливане на река Велека към настоящия момент няма достъп до Синеморец.

Органите на реда осъществяват и линеен контрол за недопускане на свлачищни процеси на скална или земна маса в рисковите зони. Екипите осъществяват и контрол спрямо повредена или унищожена собственост на граждани, с цел недопускане на мародерски действия.

12:00 ч. Изплува тялото на съдия Мария Москова в района на пристанището в Царево.

13:11 ч. Единственият мост на к-г Нестинарка, през който преминаваше трафика за Ахтопол, е компрометиран. Към момента алтернативно трасе - няма. Извършват се действия по установяване проходимостта през съществуващ черен път и възможностите на трасето да поеме трафика.

14:00 ч. Организирано е алтернативно трасе заради пропадналия мост. Пътят е, както следва: Ахтопол - с. Варвара - с. Бродилово - местността “калинче” / до заслона вдясно/ - още 0.500 м. и се стига до стабилизиран път в посока с. Изгрев и оттам се стига до Царево.

14:30 ч. Мостът на Синеморец вече е проходим, така че намиращите се в Резово и Синеморец могат да предприемат изтегляне в посока север. 

15 ч. Кризисният щаб реши: Отменя се Рибен фест на 09.09.2023 г. и всички събития от културния календар на община Царево. Работи се за отваряне и стабилизиране на моста. Извършват се отводнителни дейности в цялата община. Изваждат се автомобили от водата на плаж Арапя.

Предстои изваждане на много животни и газови бутилки от морето. Към момента няма бедстващи хора. Апел към всички желаещи да помогнат с доброволен труд и материални дарения  - обръщайте се към Общински щаб за съгласуване на дейностите със специализиралите служби и организации.

Тел. 05 90 5 5018. Открита е и банкова сметка за дарения: ОБЩИНА ЦАРЕВО
Банка "УниКредит Булбанк" АД - Филиал Царево
Банков код - BIC: UNCRBGSF
Банкова сметка в лева - IBAN: BG98UNCR 7000 3925 4489 17
Код на плащане - 44 51 00 /помощи и дарения от страната/
Основание  - дарение за възстановяване на щети

16:38 ч. – Изплува още едно тяло в района на пристанището в Царево. Установено е, че трупът е на жена, по неофициална информация това е отнесената от потопа д-р Даниела Йорданова. 

17:30 ч. Обстановката в община Царево остава усложнена. Всички иннституции и доброволци работят за овладяването й. Няма бедстващи хора. Отворен за движение е мостът на село Фазаново.

Повечето пътища вече са проходими. Работи се по възстановяване на пропадналия днес мост в района на къмпинг Нестинарка, за да не се ползва горския път. Това е единствената алтернатива до Ахтопол. Затворен остава главният път Царево-Ахтопол. Организирано е извозването на няколкостотин туристи от село Синеморец. 

Положението към момента е - много материални щети, отнесени от водата алеи, пешеходни зони, улици. Кризисният щаб, сформиран и председателсван от кмета Георги Лапчев, обедини всички институции и заедно успяха да създадат безупречна организация, която да действа светкавично. Стотици доброволци също се включиха и все още работят на терен. 

Кризисният щаб ще заседава утре от 09:00 ч. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук