4,5, а не 4, както беше съобщено в началото от БАН, е бил магнитудът на земетресението край Пловдив. Той е бил преизчислен от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, информира БНТ.

Първи новини от БАН за силното земетресение, ударило Града под тепетата СНИМКИ

Епицентърът е между Пловдив и Раковски, на 18 км от Пловдив и 5 км от Раковски. То е било на сравнително малка дълбочина – между 2-3 км, което предполага, че е усетено доста силно, обясни пред БНТ доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Пловдивчани в ужас: Чу се взрив! Молим се на Господ да не се повтори

Трусът е усетен почти по цялата територия на страната – в Смолян, Хасково и дори в София, но най-силно в централната зона на страната.

Вторичните трусове вече са започнали, но те са много слаби – с магнитуд под 2 по скалата на Рихтер. При земетресение с магнитуд 4,5 се предполагат повече вторични трусове, допълни доц. Трифонова.

Извънредно! Силно земетресение от 4,5 по Рихтер удари Пловдив

Има информация за паднали предмети от рафтове в района близо до епицентъра, може да се очаква да има нарушения при по-паянтови огради и постройки.

Припомняме, че според Европейския сеизмологичн център силата на земния трус е била 4,5 по Рихтер, докато от БАН съобщаваха за магнитуд от 4,1.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!