Пет земетресения разтърсиха Румъния за една нощ. Най-силното е било с магнитуд 4,5 по Рихтер и е станало на дълбочина 20 км в 03:26 в сеизмичната зона на Вранча, окръг Бузъу, пише Флагман бг.

Това съобщават от Националния институт по геофизика на Румъния. Четирите вторични труса са с по-малък магнитуд – 2.0, 2.6, 2.9 и 2.7 по скалата на Рихтер. Не се съобщават данни за щети и пострадали.

Шокът обаче за местните е голям. Голяма част от жителите на засегнатия район са се евакуирали от страх и не смеят да влязат в сградите.

Температурите в северната ни съседка обаче са още по-ниски, отколкото у нас. Времето във Вранча е под нулата. Тази нощ там се очакват нови снеговалежи, а градусите през следващите дни да паднат до -13.

За последното денонощие две съседни страни на България са разтърсени от земетресения. В Турция мощните трусове взеха над 1000 жертви в района на Кахраманмараш. 

По данни на сеизмолози от БАН земетресенията са усетени и у нас. 

В България в социалните мрежи към момента са залети от молитви към небето. Под всеки пост с видео от съседна Турция се прибавят думите: "Боже, опази ни!".

Наистина е парадоксално, че нашата територия към момента остава непокътната. Сеизмологичната активност на юг и на север от нас все още не е стихнала напълно.

При крайно ниските външни температури у нас се очаква също много хора да прекарат по-голямата част от деня и нощта навън, от страх да не бъдат затрупани. Такова поведение у нас се наблюдава при психично лабилните хора. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук