Земетресението, което разлюля Перник тази нощ, сериозно е уплашило жителите на града. В онлайн пространството преливат коментари на хора, които са усетили земния трус. Повечето обясняват, че са се събудили от стихията, която е била хоризонтална, мнозина посочват, че домашните им любимци също не са били спокойни. 

Част от жителите са усетили и вторичен трус.

Както БЛИЦ писа земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер е регистрирано на 28 километра от София в югозападна посока - в района на Перник, показват данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е усетен в 03:42 ч. българско време на 16 януари. Дълбочината на земетръсното огнище е 2 километра.

10 минути по-късно е последвал вторичен трус от 2,1 по Рихтер.  

 


По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към БАН, земетресението е с магнитуд 3.0, а дълбочината на земетръсното огнище е 10 километра.

Епицентърът се намира на около 4 километра северозападно от Перник. Местните хора споделят във Фейсбук, че трусът ги е събудил, бил е съпроводен с тътен. Описват го като силен, но краткотраен, с вертикална посока на движението.

Земетресението е усетено и в западните райони на София, но по-слабо.


Ето и част от свидетелските разкази:

 

 

 

 

 

 

 

 БЛИЦ припомня, че през 2012 г. Перник беше разтърсен от земетресение с магнитуд 5.6. По първоначални данни беше съобщено, че магнитудът е 5.8, но впоследствие информацията беше коригирана. Тогава бяха нанесени щети на над 18 000 жилища в града и околностите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!