Трусовете в Егейско море не спират. Първият по-голям от серията бе регистриран в 13,48 ч българско време, той бе с магнитут 5,5 по Рихтер, показват данните на БАН. До момента са последвали най-малко 11 вторични труса с магнитуд между 2,6 и 4,7 степен.

Този със сила 4,7 е бил в 14,26 ч. Последният - в 15,08 ч е със сила 3,1 степен. 

Според Евросредиземноморският сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд от 5,3, а точният му час е бил 13,48 ч. Дълбочината му според центъра е 10 км, а според гръцкия институт по геодинамика е 19,3 км. Не се съобщава за щети и пострадали хора.

Потребители в социалните мрежи съобщават, че трусът е бил усетен и на територията на България. 

По данни на БАН в рамките на един час след първото земетресение са регистрирани вторични трусове с по-слаб магнитуд.

Българи, живеещи в региона на Халкидики разказват, че са усетили първия голям трус, както и последвалите вторнични. 

Кметовете на населените места в Ситония са обявили пред местни медии, че на този етап няма сигнали за нанесени материални щети.

Парис Демблас каза пред местни медии, че силното земетресение е разтърсило цялата община Ситония.

„Земетресението беше много силно и продължително. „Това се усети в цялата община Ситония, от Сикия до Мармарас и Никити“, каза той, отбелязвайки, че „засега не са докладвани щети на сграда или наранявания“.

Серията силни трусове в Гърция е започнала още вчера в неделя вечерта. Първото земетресение с магнитуд 5.5 по Рихтер е отчетено около 23.43 ч. местно време на 4 км североизточно от град Лерин. Дълбочината му била 10 км, сочат данните на Европейския сеизмологичен център.

Последвали още два вторични труса - със сила 4.2 и 3.1. Около час по-рано е регистрирано земетресение с магнитуд 3.5 на 19 км югоизточно от Битоля, Северна Македония. В същия район 50 мин. по-късно имало и втори трус от 3.7 по Рихтер.

По данни на сеизмолозите трусовете са усетени и у нас, в Косово, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Албания.

Земетресението край град Лерин предизвика паника и в град Битоля, втория по големина град в РС Македония.

Гражданите на града масово излязоха по улиците на Битоля. Много от тях прекараха нощта в колите си. На много места има напукани стени.

Местните медии съобщават, че мобилната мрежа и интернетът са прекъснати. Жителите на града не помнят толкова силно земетресение. До момента няма данни за сериозни материални щети и пострадали. 

БЛИЦ припомня, че тази нощ земетресение имаше и Пернишко, а трусът бе усетен и в София. Малко след земетресението перничани и софиянци разказаха за преживения страх.