Турските власти обявиха най-високата степен на тревога след силното земетресение в югоизточната част на страната. Това заяви турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

"Бяхме информирани, че последният вторичен трус е бил с магнитуд 6,4. Дадохме най-високата степен на тревога", казва министърът, цитиран от в. "Хюриет".

Сойлу добави, че във всички засегнати райони са изпратени спасители, които да извадят хората изпод развалините на срутените къщи и сгради.

Както вече ви съобщихме, земетресение с магнитуд 7,7 удари дълбоко през нощта Централна Турция. Епицентърът му е на 26 километра от град Газиантеп. Огнището е на дълбочина 10 километра.

Земетресения са усетени и в Диарбекир, Адана, Кайсери и Хатай.

Мощното земетресение в Турция предизвика разрушения и в други страни. В сирийския град Латакия се съобщава за разрушения.

Няколко жилищни сгради са се срутили в покрайнините на града, съобщават световните издания.

До момента няма информация за жертви.

Земетресението в Турция е било толкова силно, че много сгради са се срутили. Известно е, че в поне четири провинции в Турция са регистрирани разрушения. Това Кахраманмараш, Малатия, Шанлъурфа и Газиантеп, където са нанесени големи щети.

Първият трус е последван от поредица много силни вторични трусове с магнитуд до 6,6.

 

Най-малко петима души са загинали при земетресението в турската провинция Османие. Известно е, че са се срутили 34 сгради, съобщава  губернаторът на провинцията Ердинч Йълмаз, цитиран от световните издания.

 

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук