Жители на селата Пролеша и Божурище излязоха на протест пред Министерския съвет. Те недоволстват заради глобите, които са им начислени за липса на винетки. Хората твърдят, че без да имат вина са натрупали глоби от стотици хиляди лева.

"Ние на 14 октомври 2021 г. си сменихме личните карти и имахме по един фиш. Но от 24 ноември започва постоянното снимане и вече имаме голям брой глоби", каза една от жените пред Нова телевизия. 

Скандалът с глобите в софийските села се разраства, "нацъкани" се канят да си продават апартаментите ВИДЕО

"Знак за винетка от София до Пролеша няма. Ако пътят ще е платен да сложат знак, ако пътят не е платен, глобите да отпаднат", коментира друга от протестиращите.

"Борбата ще продължи докато не ни обърнат внимание. Хората се притесняват, получават нервни кризи. Вчера ходих да бия инжекция на една жена, която е в нервна криза. Ние сме излъгани и измамени от държавна институция. Ние сме европейска държава, не сме бандитска територия. Трябва да се реши този проблем. Не можем да бъдем рекетирани по този начин", ядосва се . 

Една от жените пък има 166 глоби  и дължи вече сумата от 49 хиляди лева. "Тези нарушения не са направени нито умишлено, нито незаконно", категорична бе тя.

Казусът се задълбочава, защото потърпевшите стават все повече и повече. Хората не са знаели, че трупат глоби, и не са знаели, че трябва да се движат с винетка. А сега някои дължат десетки хиляди левове и се канят дори да продадат дома си, за да си платят.

Парадокс: Жители на Пролеша с глоби за хиляди левове, въпреки че са освободени от винетки

Омбудсманът Диана Ковачева поиска да бъде обявена амнистия за глобите им. Все още обаче не са предприети никакви действия от страна на институциите и властите. 

Адвокат обясни, че анулирането на глобите има просто решение. „Подали сме сигнал до Министерски съвет. Целият проблем идва от едно непълно решение на МС. Могат да го допълнят със задна и дата и да освободят всички нарушители, минали през камерата на тол системата и да ги освободят от административна отговорност”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук