Огромно напрежение има в село Пролеша и други населени места край София заради огромни суми, които дължат за тол такси, за които не са знаели. „Всички сме „нацъкани”, коментираха хора, които се оказват с десетки хиляди левове дълг. „Ще трябва да си продам жилището, за да платя”, сподели пред Нова телевизия жена, която дължи към 160 000 лева.

Жителите са се интересували лично дължат ли тол такси, като служители на тол агенцията са им казали, че камери има, но не работят. Впоследствие обаче те получават съобщение за огромните глоби. „Защо не ни предупреждават още на първото нарушение?”, питат граждани и фирми. Те са много недоволни след вчерашно изявление от правителството, че няма законно основание да се отменят глобите.

Жителите на села край София са натрупали глоби за десетки хиляди левове заради пътуване без винетка, въпреки решение на Министерския съвет, което ги освобождава от таксата за придвижване до столицата.

Те искат представители на тол администрацията да дойдат при тях, за да им обяснят на място какъв изход ще бъде измислен за излизане от капана, в който ги е поставила държавата.

Регионалният министър Иван Шишков заяви, че санкциите няма да бъдат опростени, а живеещите в района на Божурище заплашват, че ще търсят правата си в тол агенцията. Някои семейства са натрупали глоби за над 100 хиляди лева.

„Потърпевшите да избягват връчване на тези електронни фишове, тъй като е голям рискът да изгубят дело при оспорването му”, съветва юристът Георги Гълъбов.

Хората, станали жертва на недоразумението, вярват, че някоя институция ще се заеме със случая и ще разгледа документите по него. Те призоваха АПИ да не се крие и да понесе отговорността си за грешката. Местните определят ситуацията като държавен рекет. Оплакванията са, че потърпевшите не са били уведомени, че са снимани, за да могат поне да закупят винетки за автомобилите си.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук