Огнище на менингит пламна в столичната 37-ма детска градина "Вълшебство", в квартал Павлово. От вчера детското заведение е с преустановени занятия. До момента заразени са 16 деца и двама възрастни. За съжаление, вчера стана ясно, че първото инфектирано дете е починало, потвърдиха от Столична община. То е било на 5 години, в трета група.

В петък майката на първото инфектирано дете се обади на учителката и ни уведоми, че то е починало.

"Детето повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар", обясни пред БНТ Гергана Петрова, директор на детската градина.

"Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия. Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители", поясни тя.

"Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти", допълни директорката.

"Ние не знаехме каква е бактерията, имахме указания за някаква бактерия", обясни Петрова.

На въпрос как става заразяването, проф. Тодор Кантарджиев каза: "При тесен контакт - дълго време трябва да сте в една стая, да спите в едно помещение и това става по въздушно-капков път".

От 2011 г. в нашата страна се прилага ваксина за менингит.

"Хората да не се плашат и да не се създава излишна паника" призова той.

"Всеки дрезгав глас не значи инфекция на мозъка. Това са загуба на съзнание, загуба на ориентация, сънливост, промени в държанието на детето", каза той. Но подчерта, че диагнозата трябва да се постави от лекар.

"Решение на столичното РЗИ е колко време ще продължи карантината в детската градина", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!