Новият кмет на София Васил Терзиев претърпя лек инцидент, който можеше да се окаже доста сериозен. Това се случи по време на първата копка на две от новите шест станции на метрото, която беше направена пред зала "Арена София".

По подобие на обичая за разбиване на бутилка шампанско в кораб при пускането му на вода, Терзиев реши да удари бутилка в лопатата на багер. Той, обаче, се засили прекалено много и се подхлъзна на заледения терен. Терзиев почти падна в снега, но не успя да се нарани. 

Така беше поставено началото на изграждането на две от общо шестте планирани метростанции – станция 5, която ще бъде на бул. "Асен Йорданов" (срещу зала "Арена София") и станция 6, която ще е под локалното платно на бул. "Цариградско шосе", срещу УМБАЛ "Св. Анна".

На събитието присъстваха кметът на София Васил Терзиев, министърът на транспорта Георги Гвоздейков, кметът на район „Слатина“ Георги Илиев, директорът на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев, областният управител на София Вяра Тодева, ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев, общинския съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

Разширението на третата линия е през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Участъкът ще осигури връзка през центъра на “Младост 1” и “Цариградско шосе” със западните квартали “Овча купел” 1 и 2 и “Горна баня”, както и с другите две метролинии. Чрез тях жителите на източните квартали ще имат бърза връзка с Централна жп гара, летището и центъра. Очаква се участъкът през “Слатина” да е готов през втората половина на 2026 г.

Кметът изрази надежда в четвъртък да се отпуши работата на Столичен общински съвет.

"Разговорите продължават на всички нива, за да се отпушат нещата. Разбирам нетърпението на софиянци да видят всичко работещо, за всички нас е важно работата да върви. До края на седмица ще представим назначените хора, плюс номинациите", каза още Васил Терзиев във връзка с бъдещите си заместници.

"Целта ни е да проведем преговори с всички, които имат желание да говорят за политики, за бюджет и за начина, по който те да бъдат реализирани", допълни Василев. Той уточни, че все още не е имал среща само с ГЕРБ и с общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера. 

(Снимки: Булфото)

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук