Евелин Банев-Брендо вече е в затвора и излежава 6-годишна присъда за "пране на пари", постановена още през 2018 г. у нас. За начало на изтърпяването на присъдата е зачетена днешната дата. 

Банев се предаде рано тази сутрин в затвора в София. Той е издирван от 2018 година с червена бюлетина на Интерпол.

Извънредно! Брендо се предаде!

Брендо има три присъди, освен тази у нас, той е осъден още в Румъния на 10 години и в Италия на 20 години затвор за трафик на кокаин. Брендо стана известен с прозвището "кокаинов крал".

Без охрана с голяма раница на рамо и свободно разхождащ се из столичните улици, обявения за международно издирване още на 10 май 2018 г. Евелин Банев - Брендо в 7:30 тази сутрин се яви пред вратата на Софийския затвор, за да излежи своята шест годишна присъда за "прани на пари", влязла в сила точно преди 6 години и два месеца.

Кога и как Банев, за когото последно се знаеше, че е в Украйна, е влязъл в България за момента не е известно.

Първи думи и СНИМКИ на Брендо от затвора

"Предприели сме действия по установяване на начините, вероятните начини, по които би могъл да влезе в България, така че на един по-късен етап ще ви дадем допълнителна информация.

Дали е бил с подправени или фалшифицирани документи или е влязъл по зелена граница някъде", заяви Атанас Илков, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Не е изключена версията Евелин Банев да се е завърнал в страната преди повече от две години и по въздух, съобщава БНТ. Източници на телевизията припомнят, че през юни 2022 година малък самолет "Пайпър", ниско летящ, навлезе във въздушното ни пространство, презареди край Видин и кацна между Търговище и Шумен.

Още разкрития за мистериозното прибиране на Брендо в България ВИДЕО

Тогава стана ясно, че литовецът Брониус Заронскис е продал машината на украинци седмица преди полета до България.

- Той дава ли някакви обяснения по въпроса?

Атанас Илков: Не, на този етап няма някакви конкретни обяснения.

През есента на 2021 година Брендо беше задържан в Украйна в оранжерия за отглеждане на канабис. Не се стигна до екстрадицията му у нас, защото се оказа, че има украинско гражданство. Следите му се изгубиха след това.

От днес Банев излежава шестгодишна присъда за "пране на пари", издадена от Върховния касационен съд у нас в края на април 2018 г.

"В момента той ще търпи именно тази шестгодишна присъда, при първоначален строг режим", каза Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.

Срещу Банев, обаче има още две присъди. Едната е от румънски съд за трафик на кокаин и е 10 години затвор. А втората е по мегаделото "кокаинови крале" в Италия и е 20 години затвор.

До момента чрез адвокатите си Банев два пъти иска от съда присъдите му да бъдат обединени в една обща, но съдът отказва да се произнесе, тъй като Брендо не е установен на територията на Европейския съюз, за да бъде призован.

"Към момента това основание ще е отпаднало, така че предполагаме, че отново ще бъде образувано такова дело и най-вероятно ще има произнасяне на съда по отношение на кумулиране на присъдите му", уточни Мария Павлова.

По информация на NOVA част от времето си в последните години Брендо е прекарал и в Турция. Решил да се предаде, защото до него е достигнала информация, че животът му е в опасност. Срещу него се готвело покушение, поръчано от наркокартел и решил да влезе зад решетките като мярка за сигурност.  

Другата хипотеза е, че Брендо е решил да изтърпи наказанието си тук, за да избегне правосъдието в пълен размер в другите държави, които го издирват. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ