Общо 10 843 ваксини срещу К-19 са поставени в мобилните имунизационни пунктове в София през изминалите 9 уикенда, съобщи Столична община.

С цел увеличаване на броя ваксинираните на територията на столицата започна кампанията, организирана по инициатива на кмета София Йорданка Фандъкова от общината и СРЗИ. Тя бе открита на 29 май т.г. с изнесени мобилни кабинети с цел хората да могат в удобно време да поставят своята ваксина.

С логистичната помощ на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и дирекция "Здравеопазване", медицински екипи от общинските многопрофилни болници и ДКЦ-та ваксинират желаещите граждани с предпочитаната от тях ваксина.

През изминалата събота и неделя общо 1290 души са се имунизирали в мобилните пунктове в търговските центрове - в The Mall, "България мол", "Парадайс", "Сердика център" и "Ринг мол", както и в Културния дом в кв. "Дружба" и в Народно читалище "Асен Златаров" в кв. "Христо Ботев".
През работните дни на седмицата ваксинации се извършват и в общинските ДКЦ-та.

От 17 май т.г. до момента там са поставени над 11 302 ваксини срещу К-19 от всички разрешени от ЕС видове.

Близо 100 души от две фирми се възползваха от инициативата на Столична община за поставяне на ваксини на място на желаещите служители от фирми и предприятия. Екипи от общинските ДКЦ-та посещават на място фирмите и ваксинират хората срещу К-19.

Заявили да ползват предложената от Столична община услуга са също и фирми от бизнес парк в София.

На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.