Кармен Дел Орефиче е на 88 години и е една от най-популярните моделки в света.

Тя се занимава с моделиране от 14-тата си година и участва в първите записи на популярния Vogue. Нейната естествена красота и харизма са спечелили модния свят и многобройните фотографи.Кармен е дъщеря на балерина и музикант. Тя живеела в изключително бедно, артистично семейство. Родителите й се разведоли, когато била дете, оставяйки я да живее с майка си. Искайки собствената й дъщеря да върви по нейните стъпки, майка й я записва на балет.

Тя била изключително дисциплинирана жена и искала от Кармен да бъде перфектна. През цялата си младост Кармен смятала, че е грозна, защото била висока и кльощава, а момчетата не проявявали интерес към нея.

Майка й не можела да я отгледа сама, затова Кармен често живеела в интернати, мечтаела за кариера на балерина. Но ревматизмът съсипал всичките й мечти.След това Кармен започнала кариерата си на модел на едва 14-годишна възраст. Още през 1947 г. нейната снимка се появила на корицата на Vogue. Самата Кармен обаче не хареса снимката - тя си спомни, че забеляза новото издание на Vogue на павилион и видяла прическата, която я направи да изглежда като момче. За малко не се разплакала.

Въпреки че работила като модел, тя не била богата. Понякога дори нямала пари за храна. С течение на времето приходите се повишили до 25 долара на час и Кармен трябвало да спести всеки долар. Тя и майка й живеели без топла вода и постоянно им липсвало нещо. Въпреки това такъв живот я е научил да цени всеки долар, но и самия живот.

През 1963 г. Кармен решава да се откаже от моделирането, след което се омъжва и ражда дъщеря, но през 1978 г. се завръща към кариерата си.
Много модели смятат, че старостта е пречка за тази професия, но не и тя - Кармен никога не е минавала „под ножа“ и не се е срамувала да покаже сивата си коса.

Тя публикува книга, озаглавена „Да бъдеш красива: тайни и трикове, които съм научила през 40-те години като модел“, доказвайки, че е жена, която не търпи стереотипи.

Превод: БЛИЦ