"Паразит" на южнокорейския режисьор Понг Джун Хо спечели "Оскар" в категорията за най-добър филм. 

Също така, за титлата за най-добър филм на годината се бориха от „Ирландецът“ от Мартин Скорсезе, „1917 г.“ от Сам Мендес, „Имало едно време ... в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Заекът Джоджо“ от Тайка Уайтити, „Брачна история“ от Ноа Баумбах, „Малки жени“ от Грета Хервиг, „ Форд срещу Ферари на Джеймс Манголд "Жокера" на Тод Филипс.

Понг Джун Хо получи и наградата „Оскар“ за най-добър режисьор за филма „Паразит“. Мартин Скорсезе ("Ирландецът), Тод Филипс (Жокера), Сам Мендес (1917 г.), Куентин Тарантино (Имало едно време в Холивуд) също се бориха за победата в номинацията.


Понг Джун-хо

Филмът „Паразит“ беше признат и за най-добър международен филм от Американската киноакадемия. Освен това филмът получи награда в категорията „Най-добър оригинален сценарий“.Филмът разказва за млад мъж от бедно семейство, който случайно получава възможност да стане учител в богат дом.

Режисьорът Понг Джун-хо благодари на Мартин Скорсезе, като припомни една негова мисъл, която е запомнил - Личното, винаги е най-творческо.Той отправи благодарности и към Куентин Тарантино, който също много му е помогнал в дейността му в САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ