Фидел Кастро умря, но не и в сърцата на Йорданка Христова и Лили Иванова. Именно той - комунистическият сатрап, сложил клин в отношенията на двете най-големи български певици - Лили Иванова и Данчето Христова!
Въпреки че никъде не се споменава за концерт на Лили Иванова в Хавана, точно затова намеква бившата медсестра Мария С. Навремето тя лекувала не един и двама високопоставени червени дейци, сред които Соня Партизанката и Петър Младенов. А за самия Раул Кастро, брата на Фидел, Мария успяла да намери специален мехлем, с който да облекчава болезнените симптоми на псориазиса, който го мъчи, пише "България днес". 

"В дома си още пазя красивия сувенир, който лично той ми изпрати по Соня Партизанката, която ходи на посещение в Куба. Соня съпровождаше оркестъра, с който тогава работеше Лили Иванова. От Соня знам, че Лили е трябвало да пее в най-голямата зала в Хавана. Всичките разходи по това турне са били предварително уговорени, когато ни в клин, ни в ръкав Лили поставила условие за четири пъти по-голям хонорар. Соня се видяла в чудо – не че не може да даде такива пари на Лили, но я подразнил начинът, по който била поставена на колене, малко преди отпътуването на оркестъра. В един момент Соня се окопитила и каквато си е дръпната, а и в ония години беше една от силните в партията, отсякла: "Или ще пееш, Лиленце, като пиленце, за колкото пари си се пазарила, или няма да видиш сцена в България!" И нещата си дошли на мястото...", казва Мария С. в интервю.

Куба е запазена територия за Данчето и отиването на Лили на комунистическия остров сложило начало на омразата между тях, която се точи вече десетилетия наред. При Фидел Кастро "няма празно", диктаторът е известен със слабостта си към жените и по различни източници е спал с няколко хиляди мацки. Затова и не можел да "прости" на русата ни певица с големия бюст. Чернокосата Йорданка отлично знаела, че Фидел спи с други жени постоянно, не изпитвала ревност; но не й се понравило, че още една българка е била при Кастро! А преди да се хванат за косите, двете били много близки, делели едно легло по време на пътувания из страната и бившия съветски блок. Освен това често купонясвали заедно на столичната ул. "Цар Петър", където Лили живеела с Ванко Пеев. От онези времена вече нищо не е останало, само горчилка и дълбока ненавист, която прозира в редките им интервюта. Понеже са възпитани, а не са простакеси като някоя чалгаджийка или силиконка, те не дават израз на съкровените си чувства, а се "кълват" по тънката лайстна.

Например Лили бе много обидена, че Йорданка е отличена със собствена пенсия от Министерството на културата: "Има хора между нас като Йорданка Христова с персонална пенсия от Стефан Данаилов, дадена за "особени заслуги". Няма да мога да докарам до такива заслуги", пише в една от биографиите си Лили Иванова. В друга хартиена изповед тя описва как на едно турне в Сърбия Данчето се изтегнала "фриволно облечена" на леглото. В същия момент при двете певици влизат журналисти за интервю с Лили Иванова, но като виждат Данчето по прозрачна нощница, губят ума и дума, съвсем забравят за блондинката и се насочват към Данчето.

"Нищо подобно, Лили си беше в нейната стая и си подгъваше роклята", защитава се Данчето.

Тя нанесе един съкрушаващ удар по адрес на Лили неотдавна. В интервю тя си позволи да каже, че съжалява колежката заради това, че е сама: "Аз й се възхищавам за някои неща, но за някои я съжалявам, като например че е самотна. Тя не е виновна, че е сама. Това е нейно решение. Много хора около Лили Иванова са лицемерни в този момент с нея, за преди не мога да кажа. Виждаме се с нея епизодично. Аз бих й се обаждала, но след като тя не иска и има такова отношение към мен, не бих го направила", каза изпълнителката на "Песен моя, обич моя".

Двете примадони аха да се появят през 2010 г. заедно в шоуто "Байландо", но Лили поискала твърде голям хонорар. А когато разбрала, че може да дели сцена с Данчето, категорично се отказала и казала: "Тук вече не става дума за пари".