Световноизвестният изпълнител на шансони Шарл Азнавур почина на 94-годишна възраст. това съобщи Франс прес. Изпълнител, поет и композитор, Азнавур е съавтор на над 1300 песни.В света са продадени 180 милиона копия от неговите записи. Азнавур е изиграл над 60 роли в киното. През май певецът си счупи раменна кост при падане в дома си в Югоизточна Франция.

Азнавур е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Рожденото му име е Шанур Вахинаг Азнавурян. Той започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ.

Често наричан „френският Франк Синатра“, Азнавур създава песни преди всичко за любовта. Той е написал над 1000 песни и мюзикъли, направил е над 100 записа и е играл в 70 филма. Азнавур пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Карнеги Хол и на други известни места по света. През май той получи двойна фрактура на лявата си ръка и отмени пет концерта.

С поредица от концерти в Европа миналата година кралят на френския шансон си взе "Сбогом" със сцената. Легендарният артист Шарл Азнавур просълзи българите с песните си в зала "Арена Армеец" в София през ноември миналата година. Спектакълът на Шарл Азнавур потопи повече от 5000 родни фенове в атмосферната на автентичен френски театър. Той е част от настоящото световно турне на звездата, което ще бъде и последно за кариерата му – неговото голямо „Сбогом“ със сцената.