Ангелът на джаза, който можеше да размекне всяко сърце и да го накара да трепти, си отиде на 76 години. Музикантът, печелил седем пъти Грами имаше здравословни проблеми през последните години. Накрая така и не успя да се пребори с тях.
 

Ето какво се казва в официалното съобщение за смъртта на Ал Жеро: "Преди няколко дни ме попитаха как бих описал Ал на някой, който го познава като музикант, но не и като човек. Отговорих, че музиката при него винаги е била на второ място, а на първо - да утеши някой, който е в нужда. Дали това ще е някой с емоционална болка или физически дискомфорт, или каквато и да е друга причина, той щеше направи така, че накрая сърцето и умът на този човек да са в покой. И песните му бяха инструмент съм постигане на това."
 
В изявлението си агентът на музиканта заяви още, че тези, които биха искали да оставят цветя или подаръци за сбогом, е по-добре да направят това, като подкрепят финансово фондацията на музиканта Wіѕсаnѕіn Fаundкtіаn fаr Ѕсhааl Аuѕіс.
 
Световната преса определяше Ал Жеро, като "един от природните таланти на света". Той е един от най-известните съвременни изпълнители, променил вокалните стандарти в джаз и соул музиката. Носител е на седем награди "Грами" в три различни категории - джаз, поп и ар-енд-би. През 2006 година Ал Жеро изнесе концерт в България. През 2007 г. заедно с Джордж Бенсън представиха у нас най-продавания си албум.
 
През 2010 година започват първите здравословни проблеми на певеца. Тогава той е хоспитализиран заради проблеми с белите дробове, докато е на турне във Франция.
 
На 9 февруари т. г. продуцентите на един от най-магнетичните и чувствени джаз - певци излязоха със съобщение, че Ал Жеро спира турнетата си заради изтощение. Те разкриха, че е бил приет в болница в Лос Анджелис, където се "възстановявал постепенно". В крайна сметка, обаче, организмът на певеца не е издържал.
 
Жеро е единственият изпълнител, печелил "Грами" в джаз, поп и арендби категории. Сред хитовете му са песните: We're in This Love Together, After All, Boogie Down, Never Givin' Up, както и основната тема в сериала „Съдружници по неволя" от '80-те години.
 
Роден в Милуоки, той е син на свещеник и започва да пее в църковния хор. Получава магистърска степен по психология и работи като социален работник, преди да се премести в Лос Анджелис, за да стане певец.
 
Албумът му Givin' It Up от 2006-а с Джордж Бенсън беше номиниран за три "Грами" и спечели две. България беше единствената страна от Източна Европа, в която двамата представиха Givin' It Up.