Още преди откриването си 72-рият кинофестивал в Кан е белязан от скандал. Той беше предизвикан от разпространената в средата на април новина, че легендата на френското кино Ален Делон ще бъде отличен със "Златна палма" за изключителната си кариера в седмото изкуство. Това, от своя страна, предизвика вълна от възмущение сред редица правозащитни организации, които обвиниха актьора в сексизъм, антисемитизъм и хомофобия.
Създателката на организацията "Жените и Холивуд" Мелиса Силвърстейн например съобщи, че е "крайно разочарована" от факта, че организаторите на фестивала възнамеряват да уважат французина. Тя разпространи чрез Туитър информация, че Ален Делон "публично е признавал, че е удрял жени. Той се е присъединил към расисткия и антисемитски "Национален фронт" и е твърдял, че е "против природата" да бъдеш гей. След като демонстрират уважение към Делон, организаторите на фестивала в Кан също почитат тези отвратителни ценности".

Тя допълва още, че е озадачена от факта, че толкова малко хора са възмутени от това спорно според нея решение на организаторите на фестивала в Кан. "Предполагам, че някои хора просто са отегчени от тези въпроси и не протестират, тъй като чисто технически Делон не може да бъде обвинен в нищо. Но аз не мисля, че не може да бъде обвинен човек, който споделя подобни сексистки, хомофобски и антисемитски възгледи. Не мисля, че такъв човек трябва да бъде удостояван с почести", продължава още Силвърстейн и допълва: "Ако пуснете една бърза търсачка в Google, бързо ще разберете за какъв човек става дума".

Повод за тази атака дават няколко изказвания на актьора. Когато миналата година той беше запитан дали се е отнасял лошо с жените, французинът призна, че се е случвало да удря шамар на жена. В телевизионно интервю през 2015 г. пък той заяви, че не е против еднополовите бракове, но не подкрепя "осиновяването на деца от еднополови родители" – изказване, което, логично, също беше посрещнато на нож от съответните правозащитници. Що се отнася до партията "Национален фронт", Делон е признавал, че е стар приятел със създателката на партията Жан-Мари льо Пен, с която се познава от Индокитайската война, преди Льо Пен да се заеме с политика. 

Въпреки противоречивите си изказвания актьорът, известен с прочутата си реплика "Няма нищо по-хубаво от жена, която прилича на жена", никога не е бил обвиняван в каквито и да било престъпления или в насилие от представителки на нежния пол. Това обаче не спря и френската феминистка организация "Osez le Feminisme" да надигне глас срещу секс символа на няколко поколения. От там обявиха, че "почитайки Делон, който сам е признавал, че е удрял жена, Кан изпраща отрицателни сигнали на жените и на жертвите на насилие".

В своя защита шефовете на филмовия фестивал в Кан обясниха, че Ален Делон е легендарен актьор и е част от историята на прочутия кинофорум във френския град. "След Жан-Пол Белмондо и Жан-Пиер Лео за нас е изключително важно да отличим и такъв култов актьор като Ален Делон", се казва в официално изявление по случая. Организаторите не са коментирали конкретните спорни въпроси, които повдига представителката на феминистките.

Самият Делон е отказал каквито и да било коментари по този казус. Години наред той е отказвал да приеме подобна награда и е обяснявал, че присъства в Кан само за да отдаде почит на режисьорите, с които е работил. 83-годишният актьор, който се е снимал в над 80 филма, е казвал и че съжалява, че не е работил с жена режисьор.

Тазгодишното издание на престижния фестивал в Кан ще продължи от 14 до 25 май. По традиция събитието ще покаже най-новите филмови заглавия и най-големите звезди на киното. Очаква се на него да се състои и премиерата на най-новия филм на Куентин Тарантино.
Източник: avtora.com