Инженерното изкуство е достигнало висоти и в тези думи няма капка преувеличение. В качеството на доказателство ще ви разкажем за най-удивителните асансьори – високи, бързи, с удивителна гледка и със славна история.

Санта Джуста

Този асансьор е признат за паметник от национално значение. Намира се в Лисабон и е създаден през 1902 г., за да помага на пешеходците да преодоляват стръмния склон и да достигат от ул. Руа ду Ору до площад Ларгу ду Карму.

Двата асансьора, които преди са се движели с пара, сега функционират с ток.

Най-високата му точка е на 45 метра. Декориран е в неоготически стил. Асансьорът е украсен богато не само отвън. Отвътре кабините са с огледални панели и дървени детайли. Това, разбира се, не е най-високият асансьор в света, но е сред най-красивите.

Ериксон Глоуб

Намира се в Стокхолм. Най-високата му точка се извисява на 85 метра. Диаметърът на асансьора е 110 м. Представлява най-голямото сферическо съоръжение в цял свят.

По външната страна на сградата минават 2 стъклени гондоли SkyView – асансьор, който за 20 минути превозва пътниците.

Хаметшванд

Намира се в швейцарския град Бюргенщок. Това е най-високият външен асансьор в Европа, създаден през 1905 г. За по-малко от минута той издига пътниците на височина 153 метра. От там се открива прекрасна гледка към езерото Люцерн. 

Скай Тауър

Тази радиокула е символ на Нова Зеландия. Издига се до 328 метра. Това е третата по височина кула в света. На върха има площадка за наблюдение. Трябва ли да споменаваме, че оттук има несравнима гледка?

Асансьорът изминава разстоянието от долу до горе за 40 секунди. Стените на асансьора са стъклени, а също така и подът!

Арка в Сент Луис

Намира се в щата Мисури, САЩ. Наричат я „Вратата на Запада“. Това е най-високата арка в света. Височината й е 192 м. Нейн архитект е Ееро Сааринен. Малко преди смъртта си той неочаквано променя конструкцията, решавайки да внедри асансьор.

Съоръжението обаче не позволява да се използва обикновен асансьор. Това кара много инженери да се откажат от задачата. Само Ричард Бауер за 2 седмици формулира предложение – идеята му е да се обединят въжен асансьор и кабина на колела.

Именно тази уникална система след това е реализирана. Асансьорът минава на всеки 10 минути и издига посетителите на върха за 4 минути. Състои се от 8 вагона, всеки с вместимост 5 души.


 

Айфелова кула

На почти 324 м можете да се издигнете с помощта на асансьор, който „пътува“ по диагоналния „крак“. Т.е през цялото време се придвижвате под наклон.

Байлонг

Той се намира в Китай, в скала редом до град Чжанцзяцзе, провинция Хунан.

Асансьорът издига пътниците край склон на височина 360 м. Който се осмели да се качи в него, ще бъде награден с невероятно живописна гледка от върха на скалистата планина.

Всъщност, целият път ще бъде приключение, защото стените на асансьора са прозрачни. 

Си Ен Тауър

Намира се в Торонто и до 2007 година бе най-високото съоръжение по рода си. Високо е 553.33 метра. Движи се със скорост 22 км/ч и пътешествието до горе изисква по-малко от минута.

Пеша можете да се качите още по-нагоре – на разположение са 33 етажа. Наградата се нарича гледка като никоя друга в света.

Тайпе 101

Става дума за небостъргач в столицата на Тайван. Това е една от най-разпознаваемите сгради в света. Кулата е висока 509,2 м. Има неповторими геометрични очертания.

В нея функционират над 60 асансьора. Те са най-бързите в света, благодарение на аеродинамическата си форма. Развиват до 60.6 км в час.

От 5-ия до 89-ия етаж стигате само за 39 секунди. Все едно сте в ракета!

Бурдж Халифа

Още един небостъргач, само че в Дубай.

Сградата е висока 828 м - най-високата в цял свят към днешна дата. Разполага с 57 асансьора, едни от най-бързите. Всеки един от тях развива скорост до 10 метра в секунда. До самия връх ще бъдете издигнати за 35 секунди.

Източник: Profit.bg.