Изследване на Националния център за киберсигурност на Великобритания (NCSC) е показало, че най-често използваната парола при хакнати акаунти е 123456. Учените са анализирали публични бази данни с компрометирани акаунти, за да видят какви са причините за проблемите на потребителите, пише ВВС. Оказало се, че съчетанието от цифри 123456 е било използвано цели 23 милиона пъти и на практика е най-популярната парола. На второ място е класирана подобната 123456789, а останалите в Топ 5 са qwerty, password и 1111111.

Потребителите често са използвали и малките си имена в пароли. В това отношение лидерството е за Ashley, а на следващите места се класират Michael, Daniel, Jessica и Charlie. Учените са открили и сериозно използване на имена на отбори, като тук на първо място са Ливърпул, които са плътно следвани от Челси. При имената на музикални групи Blink-182 е на първо място. Техническият директор на Националния център за киберсигурност Иън Леви предупреждава, че използването на логични пароли сериозно увеличава риска от хакване на съответния акаунт.

Леви обръща внимание, че думи като любим отбор, музикална група или малко име са неща, които могат да бъдат отгатнати сравнително лесно и съответно излагат личните данни на потребителя на сериозен риск. Изследването е включвало и анкета сред потребители относно техните навици в областта на сигурността и техните страхове. И тук резултатите са меко казано смущаващи. Цели 42% от участниците очакват да загубят пари вследствие на измама в интернет, а само 15% се чувстват уверени, че знаят как да се защитят във виртуалното пространство.