14-годишно момче с прякор "Ел Чапито" е арестувано за убийството на осем души на парти за рожден ден близо до Мексико Сити, предаде People. 

Инцидентът се случи, когато група въоръжени мъже на мотоциклети нахълтаха на партито в квартал Фундидорес в Чималуакан на 22 януари.

El Chapito - чийто прякор изглежда е препратка към скандалния мексикански наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гузман, открил огън на празненството и избягал, според изявление на мексиканския секретар на Сигурност и защита на гражданите.

Трима възрастни са загинали на мястото на стрелбата, а други петима са починали, докато са получавали медицинска помощ в местни болници, съобщиха властите. Още седем души са ранени, включително дете под 3 и дете под 14 години, добавиха те.

Ел Ньоньо и Ел Чапито бяха арестувани за множеството убийства тази седмица и общо девет членове на бандата бяха обвинени за участието им в смъртоносната стрелба, съобщава Дарик.

Разследващите проследиха предполагаемите убийци, след като арестуваха лидера на бандата им, 28-годишния "Ел Ленгуас", на 25 февруари.

Ел Чапито, чието истинско име не се съобщава, е прехвърлен на специализиран контролен съдия в Цялостната система за наказателно правосъдие за юноши, съобщиха властите. Другите обвинени членове на бандата са отведени в затвора и центъра за социална реинтеграция в Неза-Бордо.

Престъпленията, свързани с наркотиците, измъчват Мексико през последните години и смъртта на Ел Чапо е фактор за насилието.

Бившият лидер на картела Синалоа беше екстрадиран в САЩ през 2017 г. , след като избяга два пъти от затвора в Мексико. В момента той излежава доживотна присъда , след като беше признат за виновен в трафик на наркотици и пране на пари през 2019 г.

Съветът за международни отношения заяви, че екстрадирането на Ел Чапо е създало "вакуум във властта" в Мексико, което оттогава е накарало съперничещи фракции да се опитват да спечелят нова територия.

Отдавна е известно, че картелите и наркобандите в Мексико използват деца, за да извършват тежките си престъпления.

Убиецът на деца Едгар Хименес Луго, известен като "Ел Пончис", беше вкаран в затвора за убийството на четирима души, когато беше на 14 години. Ел Пончис казал на мексиканските власти, че първото му убийство е било на 11-годишна възраст, а обезглавените тела на жертвата му са били изложени, висящи под мостове, съобщава The Atlantic.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук