"Политико" представя 14 ключови момента от провелите се през уикенда тежки преговори между евролидерите за договаряне на Многогодишната финансова рамка и фонд за възстановяване от пандемията от коронавирус. Планираните само за два дни преговори се проточват вече четвърти ден.

1. Няма ги добрите стари времена

"Знаете как работи в Европейския съюз", каза австрийският канцлер Себастиан Курц пред журналисти в неделя сутринта.


"Германия и Франция поставят нещо на масата и след това всеки дава одобрението си".

Това обаче вече не е така. Курц подчерта: "Групата на "пестеливите" предложи възможността да влезем в същински преговори и обсъждане на ситуацията".

2. Това не ви е Елисей, а?

Курц атакува коментари на Еманюел Макрон в събота вечерта, че е наредил самолетът му да бъде подготвен за връщане в Париж, което изглежда е опит за оказване на натиск върху "Пестеливата четворка" (Австрия, Холандия, Швеция и Дания).

"Ако някой си мисли, че могат да ни нареждат тук и кажат "това е" или че си отиват, срещата може да се провали, но аз се надявам, че това не е начинът за прибиране", коментира Курц.

3. Оста Берлин-Париж заработи, най-накрая

В неделя преди възобновяването на разговорите Ангела Меркел коментира, че има воля, но също и много позиции. Тя подчерта, че е сред тези, които ще настояват за споразумение, но в същото време е възможно да не бъде постигнат резултат.

Това увеличи натиска върху "пестеливите", след като Меркел взе диригентската палка от Макрон, който беше на пост предната нощ. Отне им три години, но двамата изглежда много добре си партнираха през уикенда.

4. Макрон избухна

"Вие може да ме смятате за луд с моите грантове, добре, но дори Ангела е с мен", бесен Макрон атакува "пестеливите". Коментарът му разсмя някои евролидери, включително и Меркел.

По време на един от най-напрегнатите моменти френският президент Еманюел Макрон нападна австрийския канцлер Себастиан Курц, който напусна срещата на евролидерите, за да проведе телефонен разговор.

"Виждате ли? Не го е грижа. Той не слуша другите, има лошо отношение", атакува Макрон канцлера на Австрия, който е от така наречената "Пестелива четворка", която се опитва да намали размера на Многогодишната финансова рамка и размера на безвъзмездната помощ, която се предвижда за държавите членки, за да им помогне да се възстановят от коронавирус кризата.

Макрон също направи паралел между поведението на "пестеливите" и поведението на британците по време на преговорите за бюджета при управлението на Дейвид Камерън.

5. Дипломация на терасата, ден след ден

В продължение на няколко дни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел организира консултации с отделните лидери на държави извън пленарните заседания.

Безизходицата в петък беше преодоляна с нова преговорна кутия в събота сутринта.

Да се задържат лидерите в Брюксел за разговори в продължение на три дни не е малък трик. И в сравнение с февруари, когато не успяха да постигнат споразумение, критиката към стратегията на Мишел е много малка този път.

За много дипломати никой не трябва да се обвинява за разногласията освен тези, които пречат да се постигне споразумение.

6. Драма в събота вечер

Среща на лидерите на Австрия, Холандия, Швеция, Дания и Финландия с Меркел, Макрон, Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше последното нещо, което се случи в събота вечерта.

"Пестеливите" изобщо не отстъпиха, което разочарова посредниците. Макрон напусна първи, последван от Меркел малко след това. Двамата лидери се преместиха в хотела на по питие, за да решат следващия ход.

7. Моментът, при който моралът е замесен

Италианският премиер Джузепе Конте написа в "Туитър", че има два лагера на преговорите: "мнозинството" държави, които "защитават" европейския проект и "няколко страни", наричащи се "пестеливите".

"Пестеливите" нараснаха с още един член, Финландия, до пет държави. Федералистите в ЕС могат да намерят успокоение, че Курц е критикуван в Австрия заради това, че страната му пада в очите на другите.

Австрийският канцлер написа тази сутрин, че са доволни от резултата от преговорите, които ще продължат днес следобед.

8. Приятели на най-необичайните места

Нека разгледаме едно малко вероятно дуо, пример за хора, които имат общи цели - поддържане ниско ниво на парите за възстановяване - въпреки че са в различни ъгли: унгарският премиер Виктор Орбан ще спечели повече от голяма Многогодишна финансова рамка, холандският премиер Марк Рюте обръща всяко евро, което Холандия не трябва да плаща във формата на гласове следващите избори.

9. Разногласия в училищния двор

Орбан и Рюте обаче показаха сериозни разногласия.

"Аз не знам каква е личната причина премиерът на Холандия да мрази мен или Унгария, но той атакува толкова жестоко, и заяви много ясно, че тъй като Унгария според него не спазва върховенството на закона, трябва да бъде наказана финансово. Това е неговата позиция, която е неприемлива, защото няма решение каква е ситуацията с върховенството на закона в Унгария", оплака се Орбан.

10. Призив за ред. Светът гледа

Меркел, Макрон и Конте излязоха със съвместна декларация в събота вечерта, с която призоваха за санкции, ако конфликтът в Либия се влоши и външни сили продължат да се намесват.

11. Изграждане на доверие е форма на изкуство

В събота Италия се опита да извади преговорите от задънената улица с предложение за условията за разпределението на парите от инструмента за възстановяване.

Предложи "подсилване на квалифицирано мнозинство" да одобри реформите. Ако "една или повече страни членки" изгубят такъв вот, те могат да повдигнат въпроса на "следващия Европейски съвет", се казва в предложението.

12. Срещи на върха на терасата

Лидерите не прекараха целия уикенд в залата за обсъждания. Много от преговорите се случиха във формат по-малки групи, някои на терасата в офиса на Шарл Мишел, която е с гледка към европейските институции.

13. Любимите пържени картофи

Премиерът на Белгия Софи Вилмез, лидерът на Люксембург Ксавие Бетел, премиерът на Малта Роберт Алба и министър-председателят на Естония Юри Ратас обядваха заедно в неделя, тъй като не беше нужно присъствието им на терасата на Мишел.

След като Бетел се върна в страната си, за да ръководи среща на кабинета в неделя вечерта, Софи Вилмез го представлява на срещата на евролидерите в неделя вечерта. Бетел трябваше да се върне в Брюксел на сутринта, но той не го направи.

14. Следващата стъпка

Ако лидерите успеят да се договорят на планираната за 16,00 часа днес среща, Европейският парламент ще трябва да приеме договорения пакет, а това няма да стане с автоматично "да".