Броят на бежанците, които са успели да се върнат в Нагорни Карабах от Армения с помощта на руски миротворци, надхвърли 23 500 души. Това съобщи руското министерство на отбраната в събота.

"Общо 23 514 бежанци са се върнали в домовете си в Нагорни Карабах", се казва в изявление на министерството.

Руските миротворци са разположени в зоната на конфликта в Нагорни Карабах съгласно споразумениета, които руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян постигнаха в съвместно изявление за пълно прекратяване на огъня на 9 ноември.

Руският миротворчески контингент е базиран на 15-та отделна мотострелкова бригада на Централния военен окръг.

Руските наблюдателни пунктове са разположени по линията на контакт и към коридора Лачин, който свързва Нагорни Карабах с Армения. Щабът на миротворческата операция се намира в Степанакерт.

Припомняме, че Френският  сенат прие документ, призоваващ правителството на страната да признае независимостта на южнокавказката област - символична територия както за Азербайджан, така и за Армения - с 305 гласа "за" и само един глас "против". Резолюцията не е правно обвързваща.

Тя едва ли ще бъде подкрепена от правителството. Документът очаквано бе приветстван от Армения и критикуван от Азербайджан.