Британските магазини намаляват цените със 70% в очакване на "затягането на коланите" на потребителите за Коледа. Около половината от домакинствата ще похарчат за празниците много по-малко пари за храна и подаръци в сравнение с миналата година.
Част от това се дължи на намаляването на цените на стоките, които те обикновено купуват, но в същото време кредитната криза кара потребителите да се лишат от много неща, съобщава в. "Дейли Мейл".

Проучването на Mintel беше направено в навечерието на традиционния старт на празничното пазаруване. От днес вече започнаха разпродажбите, като търговците обещават най-изгодните покупки от 30 години насам.

Някои от най-големите вериги като Debenhams са смъкнали ценитеи с 50%, House of Fraser и M&S са намалили цените на мебелите и електроуредите.  Laura Ashley и Bhs също така предлагат разпродажби и изгодни сделки за редица стоки. Магазините разпространяват ваучъри с надеждата да стимулират потребителите.

Според данни на Британския консорциум за търговия на дребно цените на електроуредите и модните дрехи са по-ниски, отколкото през миналата година. /БЛИЦ