Повече от 80 000 души са изгубили работата си само за последните 5 дни заради глобалната криза. Това съобщи "Файненшъл таймс", като се позова на свое проучване на съобщения на компаниите и пресконференции за изминалата работна седмица.
Работата си губят служители в компании с различни сфери на дейност - производители на автомобили, авиокомпании, както и фирми за производство на храни. Само във Великобритания за последните 2 седмици без работа са останали почти 30 000 души.

Повече от половината съкратени тази седмица са от американската банка "Ситигруп" - 52 000.

Най-големият японски производител на автомобили "Тойота" обяви в петък, че съкращава 3 000 от временните си работни места. "Мазда" не поднови договорите на 1300 временни служители, а  японският производител на камиони "Исузу" съкращава 1400 работници.  Временните работници и тези на непълен работен ден представляват една трета от работната сила в Япония.

В Европа броят на съкратените служители също расте. Англо-шведският производител на лекарства "Астра Зенека" обяви, че съкращава 1400 работни места и затваря заводи в Испания, Швеция и Белгия. "Ролс Ройс" планира да съкрати 2 000 работни места в целия свят. Френският производител на автомобили "Режо Ситроен" се разделя с 2700 от служителите си.

"Пепси" също обяви, че съкращава 3150 работни места, от които 750 в Северна Америка /БЛИЦ