Италианският енергиен гигант Eni SpA ще открие сметки в рубли и евро в Газпромбанк не по-късно от сряда. Това съобщава Bloomberg.

Най-голямата италианска нефтогазова компания реши да се съобрази с изискванията на Газпром, след като Европейският съюз смекчи изискванията към енергийните компании по въпроса за плащанията за газ. Считана за една от седемте "супер големи" петролни компании в света, тя оперира в 66 държави с пазарна капитализация от 36,08 млрд. долара.

Представители на ЕС казаха – макар и само устно – че откриването на сметка в рубли би нарушило санкциите. Но най-новите насоки, които се очаква да бъдат публикувани тази седмица, спират да забраняват сметки в рубли и предлагат на компаниите възможност да продължат да купуват руски газ.

Един от хората, запознати със ситуацията, каза, че компанията чака тези насоки да бъдат официално публикувани, преди да действа. 

Съобщава се още, че германската Uniper SE и австрийската OMV AG чакат да видят как ще се развие ситуацията с Eni SpA, но очакват с нетърпение продължаване на сътрудничеството с Газпром.

Припомняме, че по-рано днес говорител на германският енергиен гигант RWE заяви, че компанията е открила сметка в Русия, за да плаща газа в евро. По такъв начин компанията действа в съответствие с европейските и германските изисквания, уточни говорителят.


Превод и редакция: БЛИЦ!