Изтребители от ново поколение дават на Русия "все по-сериозно господство" в небето над зоната на конфликта в Източна Украйна, пише американският телевизионен канал ABC News, като се позовава на високопоставен украински служител, предава "Фокус".

Това е потенциално тревожна промяна за Съединените щати и техните съюзници, тъй като неспособността на Русия да постигне пълно въздушно превъзходство по време на войната беше ключова за украинските успехи на бойното поле.

На брифинг миналата седмица западен служител омаловажи безпокойството, заявявайки, че способността на Русия да контролира небето е ограничена от противовъздушната отбрана и ракетите земя-въздух.

"Не виждаме огромна промяна в тази ситуация“, отбелязва обаче събеседникът на ABC News.

Той заяви, че Русия е заменила по-старите модели самолети с по-модерния си Су-35.

Су-35 е оборудван "с много ефективен радар и ракети за далечни разстояния", посочва служителят, и Русия използва тези самолети, за да атакува украински самолети във въздуха, както и за операции по наземна поддръжка.

Украйна "няма възможности" да се противопостави на тази заплаха, добави служителят.

"[Руското] превъзходство във въздуха е реален риск“, отбеляза той, добавяйки, че повече системи за противовъздушна отбрана от Съединените щати и техните съюзници в момента е "приоритет №1“ за Украйна.

Двама други украински официални лица потвърдиха, че руското господство в небето над зоната на бойните действия е основен проблем, като един служител твърди, че Русия има "12 пъти повече самолети" от Украйна.

"Това е проблем“, казва събеседник на телевизионният канал. "Това, което продължаваме да казваме на американците, е, че в крайна сметка няма друго решение освен да ни дадат [западни] бойни самолети“.

Администрацията на Байдън досега се съпротивляваше на призивите да достави на Украйна F-16.

Запитан дали е отворен към идеята, президентът Байдън каза "не“ през януари.

Между Украйна и страните от НАТО се водят преговори за доставка на модерни бойни самолети.

Двама украински пилоти са участвали в оценка в Аризона на летателни симулатори, за да установят колко обучение ще им е необходимо, ако искат да се адаптират към западните изтребители.

Пенсионираният полковник Стив Ганярд, който също е сътрудник на ABC News, казва, че вярва, че въздушното превъзходство на Русия може до голяма степен да се сведе до численото превъзходство.

"Понякога количеството може да бъде по-добро от качеството“, казва той. "Недостигът на самолети и противовъздушни системи поставя Украйна във все по-неблагоприятно положение.“

Миналата седмица Словакия съобщи, че е предала първите четири от 11 изтребители МиГ от съветската епоха, които е обещала на Украйна.

Полша също обеща да достави няколко бойни самолета Миг на Украйна.

По време на пътуване до Лондон миналия месец украинският президент Володимир Зеленски отправи много публичен призив за западните бойни самолети.

Високопоставеният украински служител, който говори с ABC News, предположи, че сега в Киев се приема повече, че американската военна помощ трябва да се съсредоточи върху други приоритети, като системите за противовъздушна отбрана и предоставянето на артилерийски боеприпаси.

Служителят призна, че доставката на модерни бойни самолети, както и на ракетите, които вървят с тях, ще изисква "огромна сума пари“ и може да дойде само от Съединените щати за сметка на други видове военна помощ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук