Температури над 45 градуса по Целзий обхванаха райони от Мексико. Горещата вълна се оказва безмилостна за маймуните, живеещи там.

Животните в щата Табаско падат от дървета мъртви или силно дехидратирани.

Служители на организации за защита на животните са преброили 78 маймуни, които са умрели - в регион, където популацията на критично застрашените черни маймуни ревач се оценява на по-малко от 1200 индивида.

Първите загинали маймуни са намерени в община Кундуакан в началото на май. Мъртви животни са открити край градовете Комалкалко, Параисо, Накахука, Халпа де Мендес и Сентро.

Ръководители на екологични организации коментират, че помощ от държавните власти по време на горещата вълна не е оказана.

„Това е хаос!“, посочват някои от тях.

Природоащитниците са готви да използват мобилен дом, за да могат здравни специалисти да отидат директно до засегнатите животни с тях. Местното население носи плодове и вода за изтощените маймуни.

„Да, трябва да се грижим за животните и да, ще го направим“, заяви президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от Си Ен Ен.

Черната маймуна ревач, която обитава южните части на страната, е в списъка на застрашените видове от 2003 г.

От 1978 г. числеността на екземплярите е намаляла с повече от 60 процента поради лов и загуба на местообитания, която пък е причинена от горски пожари и обезлесяване.

През последните седмици страната се бори с високи и смъртоносни температури. Министерството на здравеопазването на Мексико съобщава за 26 души, които са починали от причини, свързани с горещините – между 17 март и 11 май.

Екстремните горещини се дължат на климатичните промени, причинени от човека, в комбинация с „Ел Ниньо“ - естествен климатичен модел, който влияе върху глобалните температури.