Капсулата "Старлайнър" (CST-100 Starliner) на компанията "Боинг" ще бъде върната на полигона Уайт сендс в щата Ню Мексико в неделя, без да извърши планираното скачване с Международната космическа станция, съобщиха световните информационни агенции.

Това е голям провал за компанията "Боинг" и за НАСА, пише агенция Франс прес. Корабът беше изстрелян по-рано в петък от Кейп Канаверал във Флорида с манекен на мястото на командира. Той обаче не достигна планираната височина, но остана на стабилна орбита.

Причината за неуспеха е грешка в таймера, която е предизвикала по-бързо изчерпване на горивото, обясни директорът на НАСА Джим Брайдънстайн в серия от туитове. Заради тази грешка часовникът на кораба е показвал различно време от действителното. Автопилотът е карал кораба да смени позицията си и така той е изразходвал повече гориво.

Инженерите на "Бойнг" са извели капсулата на нова орбита. Тя е стабилна и безопасна. "Това ще ни позволи да се върнем в Уайт сендс за 48 часа" - заяви Джим Чилтън, вицепрезидент на "Боинг".

В подобна ситуация, ако имаше хора в капсулата, вместо манекен, те щяха да са в безопасност, заяви Джим Брайдънстайн. Астронавтите биха могли да поемат контрола и да коригират грешката. Засега не е известно как този провал ще се отрази на продължението на програмата.

НАСА предаваше пряко изпитателния полет. Всичко след изстрелването от Флорида вървеше по план, разкачването с ракетата "Атлас V" беше нормално, но половина час след началото на полета беше съобщено за проблема. НАСА веднага спря прякото предаване с обещанието за допълнителна информация по-късно.

Манекенът Роузи, който е на командирското място, е снабден с много сензори, за да отчитат налягането, което би изпитал човек на неговото място. Полетът беше репетиция за пилотиран дебютен вариант през лятото на 2020 г. Той трябваше да провери основните системи на космическия кораб. Освен това "Старлайнър" е натоварен с коледни подаръци за 6-членния екипаж на МКС и стотици семена от дървета, подобни на тези, които летяха на борда на Аполо 14 за Луната.

Местата в капсулата са седем, но обикновено в нея ще летят четирима или петима астронавти. Височината й е 5 м, а диаметърът 4,5 м.

Това беше шансът на "Боинг" да догони конкурента "Спейс Екс" на Илон Мъск, който също има договор с НАСА и направи успешен подобен изпитателен полет през март. "Спейс Екс" трябва да тества само аварийните системи, преди да изстреля капсулата "Дракон" с двама астронавти вероятно през пролетта.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн каза вчера, че подобна конкуренция е необходима за намаляване на цената и насърчаване на иновациите.

След като совалките бяха изтеглени от употреба преди девет години, НАСА разчита за превоз до МКС на руските кораби.