В САЩ не стихват протестите след убийството от полицай на чернокожия Джордж Флойд в края на май, пише Pogled.info.

След месец вълнения в Съединените щати се появи въоръженият отряд Not F**king Around Coalition (NFAC). Литературно това може да се преведе като „Коалиция на неразтакаването”. А ако се използва нецензурна дума, както е в оригиналната версия “Коалицията на нее*аващите се”.

Мащабите на NFAC са трудни за оценка. Условно това са няколкостотин афроамерикански мъже. Те станаха известни с това, че искаха да им дадат парче земя - по-специално в Тексас - като откуп за робството, което царува преди повече от 150 години в Америка.

Кои са тези хора, колко сериозни са техните изявления и докъде могат да стигнат нещата?

Черна милиция

Като начало, в САЩ "въоръжен отряд" е доста условно понятие, тъй като в страната има повече оръжия, отколкото хора. Там жителите на всяка улица (ако в щата свободно може да се носи оръжие) могат да се обединят и да създадат „въоръжен отряд”. Всъщност това, което правят, са организирани патрули за защита от грабежи.

Афроамериканците, които са част от NFAC, направиха същото. Наричат себе си „черна милиция“ и „черната нация“, дистанцират се от формално мирните протести на въпроса за Черните животи.

Онзи ден лидерът на групата на NFAC - мъж, молещ да се обръщат към него с „Големия господар Джей“ - направи шумно изявление.
"Искаме афроамериканците, които са потомци на роби, да бъдат обявени за политически затворници. САЩ имат избор: или да ни дадат парче земя, бихме предпочели Тексас, и да ни оставят сами да го управляваме, или да не ни пречат да отидем някъде другаде, където да имаме собствена земя, за да създадем собствена държава”, заяви Големия господар Джей.

Междувременно участниците в "черната милиция" бродят по улиците в пълна бойна екипировка с оръжие в ръка, спират коли. В разговора с бели шофьори те казват, че се нуждаят от „репарации“, защото предците на белите са държали черните им предци като роби.
В същото време броят на жертвите в страната от огнестрелно оръжие нараства.

Според американските медии през уикенда (в събота, 4 юли, Денят на независимостта се отбеляза там) най-малко 32 души са застреляни от неизвестни хора по улиците на страната. Сред тях има деца. Десетки са ранени при случайни улични стрелби. Търсенето на оръжия в Щатите според различните източници е нараснало със 150-500%.

Не се знае чии ръце са извършили тези екзекуции по улиците на американските градове - “Черните животи имат значение”, "Черната нация" на NFAC или някой друг. Полицията обаче се опитва колкото е възможно по-малко да се меси по тези въпроси или изобщо да не предотвратява разразилата се престъпност.

Показателно е, че жителите на САЩ бързо се въоръжават и по улиците се появяват някакви „щурмоваци“, които, макар и засега декларативно, се позиционират по този начин.

Ситуацията донякъде напомня на Евромайдана в Киев, който беше радикализиран и доведе до големи жертви, когато там се появиха спортно облечени младежи от “Десен сектор” и подобни организации.

До какво могат да доведат безредиците в САЩ?

Целият юни в Щатите беше много стресиращ. Белите граждани навсякъде искат прошка от чернокожите на колене. Безредици избухват в различни части на страната - водят се схватки и се извършват грабежи по улиците. В страната бяха съборени паметниците на национални величия, свързани с робството. Протестиращите направиха няколко опита за превземането на Белия дом, но досега те бяха напразни.

Един от основните лозунги на демонстрантите е „Америка никога не е била велика“. Тази фраза препраща към лозунга на кампанията на Тръмп „Направете Америка велика отново“. В деня на независимостта на 4 юли демонстрантите изгориха и потъпкаха националното знаме на Капитолия.

Възможно е това, което се случва в САЩ сега, да е подготовка за революция. И вече е ясно, че тя няма специално отношение към правата на чернокожите. Защото демонстрантите не се изказват за правата на афроамериканците, а срещу Тръмп. Ако вземем това за основа, ситуацията може да се развие по няколко сценария.

Сега тълпата изпитва протеста, опитвайки се да поеме контрола над улицата. Всичко това се прави с цел Доналд Тръмп да използва армията, за да я разпръсне. Тогава ще има жертви, които биха могли да бъдат обявени за герои на революцията (както се случи в Украйна по време на “Евромайдана”) и вече под тези лозунги да щурмуват Белия дом. Но това не се случва.

Следователно, ако Джо Байдън спечели изборите, тогава вероятно всичко ще бъде ограничено и веднага ще забравят за расовата дискриминация (показателно е, че без особена сантименталност местните власти, контролирани от демократите, разпръснаха "Народна република в Сиатъл"). Ако Тръмп спечели, тогава вероятно протестиращите ще откажат да признаят изборите и ще продължат с нов кръг от улични протести - срещу него, за правата на чернокожите или за нещо друго.

Докато революцията в Съединените щати протича в бавен режим, един от основните изводи за днес е, че тълпата вече силно деморализира полицията. Полицаите напускат или не ходят на работа. Протича доста силна кампания срещу ченгетата. Местните власти в няколко града директно ги предадоха. Съответно, ако тълпите започват масово и навсякъде да завземат административни сгради, полицията може просто да не се намеси.

А появата на „черни милиции“ само налива масло в огъня.