Албанската полиция предотвратила поредица покушения, подготвяни от ирански агенти, пише Евронюз. Цел на подготвяните атаки били група ирански дисиденти, които в момента живеят в Албания.
 
Директорът на албанската полиция Арди Велю обяви, че специалният корпус за операции зад граница Кудс, който е част от Революционната гвардия на Иран, е подготвял покушенията.

"Албанската полиция идентифицира тези агенти и с помощта на информатори в престъпните организации предотвратихме атаките, които щяха да бъдат извършени от албански гангстери от името на Иран", каза Велю.

От 2014 г. до сега около 3000 членове на Организация на муджахидините на иранския народ (ОМИН) се заселиха в Албания, след преследвания в Иран и в момента живеят в лагер недалеч от Дуръс. През декември 2018 г. Албания изгони посланика на Иран от Тирана и посочи като причина, че е "заплаха за националната сигурност".

Опозицията обяви, че твърденията на албанската полиция са политически мотивирани, като премиера Еди Рама иска да отклони общественото внимание от провала на правителството му да получи дата за начало на преговорите за членство в Европейския съюз.

От външното министерство на Иран казаха, че информацията на албанската полиция не отговаря на истината.