Италианската авиокомпания "Алиталия" отмени няколко полета от римското летище "Фуимичино" в петък, като засили опасенията, че ще фалира.
Миналия месец "Алиталия" поиска правителството да я защити от банкрут и предупреди, че скоро няма да има пари, за да купува гориво за самолетите. Отменените полети са между 20 и 30. Пред Франс прес от авиокомпанията казаха, че това се е наложило заради "технически причини".  В четвъртък консорциумът CAI оттегли офертата си да закупи компанията, след като профсъюзите й се противопоставиха заради намерението да се съкратят 3000 работни места.
Италианското правителство настоява, че сделката с CAI  е единственият начин "Алиталия" да избегне фалит. "Няма алтернатива на CAI, трябва да се върнем на масата за преговори", заяви министърът на труда Маурицио Сакони. Правителството не може да направи много, тъй като държавната помощ за авиолинии е незаконна според правилата на ЕС.  През април профсъюзите отказаха да приемат и условията на „ЕрФранс – Ка Ел Ем” за купуване на „Алиталия”. Премиерът Силвио Берлускони увери, че ще направи всичко възможно да спаси националия превозвач. /БЛИЦ