Американската армия обяви, че ще бъдат подновени частично военните й учения в Европа, които бяха временно спрени заради пандемията от коронавирус. Те ще бъдат в редуциран формат.

Американско-полското учение "Съюзнически дух", което бе планирано за май, ще мобилизира 6000 войници от двете страни от 5 до 19 юни в голямата военна база в Дравско Поморске в северната част на Полша. Това съобщиха в комюнике американските сухопътни сили.

"Всички необходими предпазни мерки срещу COVID-19 ще бъдат взети, за да се опази здравето на въоръжените сили, които ще участват, както и на местното население", увери армията в този документ.

Четирите хиляди американски военни, които ще вземат участие в "Съюзнически дух", бяха изпратени в Европа, за да участват в учението "Защитник на Европа 20", което бе планирано като най-голямото американско военно разгръщане на континента за последните 25 години.

Пандемията обаче накара Пентагона да замрази всякакво предислоциране на военни по света.

Около 2000 полски военни ще бъдат мобилизирани за учението "Съюзнически дух", което ще включва скачане с парашути и прекосяване на река от цяла дивизия.

През следващите месеци ще бъдат извършени и други операции, за да се използват оптимално ресурсите, мобилизирани за "Защитник на Европа 20", което първоначално предвиждаше изпращането на 20 000 американски войници в Европа.