Международната организация за защита на правата на човека "Амнести Интернешънъл" обвинява украинските въоръжени сили във военни престъпления. Според доклада, Киев изгражда военни бази в цивилни обекти и изстрелват ракети в близост до жилищни райони. Това включва училища и болници.

"Подобни тактики нарушават международното хуманитарно право и застрашават цивилното население, като превръщат цивилни обекти във военни цели", пише правозащитната организация.

Резултатът е, че последвалите руски удари са довели до смъртта на цивилни граждани и разрушаване на гражданска инфраструктура, твърдят правозащитниците.

Докладът, публикуван на сайта на организацията, стига до това заключение след наблюдение на ситуацията от април до юли. 

Експертите са проучили руските удари в Харковска и Николаевска област и в Донбас и са "открили доказателства, че украинските сили са нанасяли удари от населени места и са се намирали в жилищни сгради в 19 града и села, включително в Донбас, Харков и Николаевска област", се казва в документа.

Въпреки това, "имало е реални алтернативи, които не биха представлявали заплаха за цивилното население, като например военни бази или гъсти гори в близост, или други структури, разположени по-далеч от жилищни райони".

Активистите за правата на човека не са установили украински военни, разположени в цивилни сгради, да молят или да помагат на цивилни граждани да се евакуират от близките сгради, се казва в доклада.

Експертите на Amnesty International стигнаха до извода, че в 22 от 29 посетени от тях училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия.

The Federalist: Украинците преминават на страната на Русия заради безчинствата на Киев

Подчертава се, че например в Одеса украинските военни са поставили бронирани машини директно в гъсто населени жилищни райони, а в Бахмут са използвали сградата на университета като военна база.

"Ние нямаме думата в това, което прави армията, но плащаме цената" – цитиран е жител на град Бахмут

"Това, че са в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от спазването на международното хуманитарно право" – казва генералният секретар на Amnesty International Агнес Каламард

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук