Експерти смятат, че забележимите промени в Арктика могат да започнат много по-рано от очакваното. Климатът се променя твърде бързо и скоро вместо сняг може да вали дъжд. Това също ще доведе до множество промени във всички останали региони на планетата, пише The Guardian.

Буквално през втората половина на 21-ви век дъждът ще се среща по-често в Арктика, отколкото снега. Това ще стане, ако средната температура се повиши с 3 градуса по Целзий. Дори когато температурата се повиши с максимум два градуса, количеството дъжд все пак ще се увеличи значително. Последствията за планетата могат да бъдат катастрофални.

Учените са разработили изцяло нови климатични модели, които демонстрират появата на големи промени в Арктика поради въглеродните емисии. Преди това експертите смятаха, че затоплянето може да бъде много по-силно не по-рано от 2090 г.

Ако започне да вали в арктическия регион, това ще доведе до още по-голямо повишаване на температурата в цялата планета. Съответно нивото на световния океан ще започне да се повишава поради топенето на вечната замръзналост. Тези животни, които живеят в северните райони, постепенно ще започнат да умират. Наводненията ще станат по-чести, а температурите в Азия, Европа и Северна Америка ще се повишат значително, което ще доведе до необичайни горещи вълни.

Към днешна дата експертите вече регистрират по-голямо количество валежи в някои от регионите на Арктика. И скоро може да има няколко пъти повече от тях.

Превод: БЛИЦ