Международният арбитражен съд в Стокхолм призна за легитимно решението на "Газпром експорт" да спре доставките към финландската държавна компания Gasum поради отказа й да плаща в рубли, съобщи "Газпром" в профила си в Telegram.

Трубуналът призна указа на руския президент Путин за преминаване към плащане на газ в рубли за "форс мажор" обстоятелство по договора и задължи финландската Gasum да плати на Gazprom Exportнад 300 млн. евро просрочени задължения, съобщи руската компания

Така арбитражът потвърди легитимността на действията на руската страна, която на 21 май спря доставките на гориво за Финландия поради отказа на Gasum да приеме новите условия на плащане. Освен дълга от над 300 милиона евро, финландската компания дължи и лихви за просрочието.

Арбитражът задължи страните да продължат преговорите по договора за разрешаване на ситуацията с по-нататъшните доставки. Уточнява се, че решението е взето на 14 ноември.

 

 

Припомняме, че на 23 март Владимир Путин обяви, че плащанията на доставките за природен газ за страните от ЕС и други държави, наложили санкции, ще се извършват в рубли, за да се избегне използването на долари и евро.

След това руският президент подписа съответния указ и каза, че ако купувачи от недружелюбни страни не плащат в руска валута от 1 април, то Русия ще счита това за неизпълнение на газовите договори.

През април Gazprom Export уведоми Gasum за промяната на условията, но финландската компания не ги прие. Тъй като компаниите имаха значителни разногласия по други изисквания на договора, Gasum реши да отнесе всички спорове, свързани с договора, към арбитраж.

Буквално преди дни, бившият министър на икономиката Делян Добрев заяви пред родни медии, че очаква съвсем скоро Газпром да предяви иск към България, като изчисли сумата на около 1 милиард евро. Добрев призова бившите управници от Промяната да се подготвят с документи за арбитражното дело.

Бивш директор на "Булгаргаз" с тежка прогноза: В много лошо положение сме, отиваме на арбитраж с "Газпром"

БЛИЦ припомня, че бившият премиер Кирил Петков и Асен Василев неколкократно заявяваха публично, че ако се стигне до арбитражен съд, "Газпром" ще трябва да плаща неустойки на България.

"Ако има арбитраж, той е 100% от страната на България. Ние изпълнявахме договора стриктно, но от другата страна нямаше доставки" - заяви преди време Петков в ефира на bTV относно предупрежденията на служебното правителство, че страната е заплашена от това да загуби милиони в арбитражно дело.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук