Алексей Навални се завърна в Русия от Германия и е задържан на летището, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия, цитирана от руски и световни агенции. 

„На летището в Шереметиево служители на отдел за издирване на оперативния отдел на Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия в Москва задържаха Алексей Навални, осъден условно, който е в списъка за издирване от 29 декември 2020 г. за множество нарушения на изпитателния срок“, заяви ФСИН.

По-нататъшната мярка за неотклонение за Навални ще бъде определена от съда, докато до решението на съда той ще бъде в ареста, отбелязва ведомството. 

По-рано Навални заяви, че възнамерява да се върне в Русия на 17 януари, докато ФСИН обяви, че планира да го задържи, тъй като съдът трябва да реши дали да замени условната му присъда с реална поради "злонамерени нарушения" на условната присъда. 

Навални има две условни присъди. Първата - по делото „Кировлес“, е свързана с присвояване на повече от 16 милиона рубли, а втората е по случая „Ив Роше“ по обвинение за кражба на над 30 милиона рубли.  

ФСИН се позовава на статия в списание “Лансет”, базирана на материали от германската клиника “Шарите”, от която според службата следва, че от изписването на Навални на 20 септември до 12 октомври „всички последствия от болестта му са отминали“.

В тази връзка той и адвокатът му са били уведомени за необходимостта да се явят пред наказателно-изпълнителния инспекторат. В случай на неявяване ведомството е уведомило, че може да предприеме действия. 

През декември Следственият комитет образува ново наказателно дело срещу Навални за мащабна измама. Според него, от 588 милиона рубли, събрани под формата на дарения за проектите му, над 356 милиона рубли са похарчени от Навални за лични цели. Опозиционерът отхвърля всички обвинения като политически мотивирани. 

Пред репортери в самолета от Берлин Навални каза, че не се страхува от арест при пристигането си в Москва. 

“Да ме арестуват? Това е невъзможно, аз съм невинен човек. Чувствам се гражданин на Русия, който има пълното право да се върне у дома”, каза Навални. 

“Това е най-добрият момент за последните пет месеца. Чувствам се чудесно. Най-накрая се връщам в родния си град”, каза опозиционерът пред журналисти, купили места в същия самолет, отвеждащ го обратно в Москва. 

Навални и неговите съюзници разглеждат тези действия като опити за предотвратяване на завръщането му и насърчи поддръжниците да се срещнат с лидера на опозицията днес вечерта, когато той кацне на московското летище „Внуково“. 


Снимка: Ройтерс

Повече от 2 000 души заявиха във „Фейсбук“, че планират да го посрещнат, въпреки че температурите в Москва се движат около -20 градуса по Целзий. 

Няколко активисти от втория по големина руски град Санкт Петербург, които пътуваха до Москва, за да поздравят Навални, заявиха, че са били спрени от полицията на гарата и летището в града.

Във Внуково имаше засилено полицейско присъствие, съобщи АФП, след като властите предупредиха, че масови събития няма да бъдат разрешени поради ограниченията заради коронавируса. 

Вътре бяха поставени барикади, за да се блокира гледката към зоната за пристигащи. Медии не бяха допуснати вътре в летището.

Московските прокурори предупредиха в петък да не се участва в “публичното събитие”, организирано на летище „Внуково“, като заявиха, че то не е разрешено. Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, показват, че полицията за борба с безредиците е разположена пред летището. 

При пристигането си в Москва, полетът с кремълския критик обратно до Русия бе отклонен от московското летище „Внуково“ до летище „Шереметиево“ заради насъбралите се негови поддръжници и медии. 

Руската полиция задържа четиримата най-близки съюзници на Навални на московското летище, където трябваше да се срещнат с него при завръщането му от Германия, съобщи АФП.